” Bubur Jagung Touch up” …

Ada kisah sejarahnya . ..ha ha bila lapar pandai je sy mencipta makanan utk kami makan supaya jadi sedap.. Walaupun dgn air asam ubi rebus.. Mmg menyelerakan sedap je menjamah makanan.. Allah bagi nikmat bermacam rupa bentuknya.. Kita je sedar x sedar.. Dalam susah ada senang.. Dalam senang tetap ada susahnya..

Bumi Allah luas khazanahnya… Bagi sy walau kat mana sy berada.. Rumah sewa ke.. Rumah flat ke (tanam dlm pasu lah) Rumah banglo, rumah setinggan ke.. Asal ada tanah je menjadi lah rezeki buat kami.. Lagi luas tanah lagi panjang akal sy ..!!

Asal je ada ruang sy nak bertanam sayuran buat makan..serai, kacang botol, cili api..Sy bela ayam buat lauk makan… Buat apa bazir membeli walaupun byk duit… ? Keliling tu, menafaat kan.. Itu lah hasil tenaga rajin kita. .Boleh makan.. Cantik pandang..

Masa duk rumah sewa dulu2 …Anak2 sy nak makan sedap sy lah kena kreatif masak. Macam2 sy reka.. Anak2 sy x akan sy bawa pergi makan di kedai atau kentucy atau Pizza..!! Kesian sy lihat anak2 sy. Buruk2 baju..Kalau lalu restoran jeling je lahhh…Paling hebat pun sy beli makanan pasar malam..Selagi boleh jimat sy akan jimat..

RESEPI NI SGT SEDAP..Lain rasanya dari bubur jagung biasa..HOTEL 5 STAR PUN TAK BOLEH LAWAN SEDAPNYA..try kalau x caye..tapi sebelum masak kena baca dulu step sy ni..Fahamkan dulu baru buat..!!

Bahan2 dan cara nya..

P1110344SAGU BESAR YG BUAT AIS KACANG DALAM 2 SENDUK BESAR (bukan sagu kecik tau..yg kecik x sedap sgt).. Nak lebih pun boleh sagunya.. Cuma anda kena balancekan dgn air masa buat tu nanti..

Step seterusnya.. Basuh dan terus rebus dalam 1/2 jam je jgn lebih.. Tos kan dan bilas.. Rendam semalaman.. Tujuan utk sagu jadi kental, maintain cantik, sebiji2 jadi jernih macam kristal dan x berkanji.. Esoknya baru buat rebusan jagung dan siapkan ” bubur jagung touch up” tu. Sagu ni salah 1 bahan yg bagi unik resepi ni.. Hebat rasanya..!!

Jagung manis 6 ke 8 biji Beli kat pasar tani atau pasar malam sebungkus rm3.00 ..(jgn jagung lain x sedap)..

Kupas buang kulit jagung tu… Hiris/ririp isi jagung dgn pisau ..Teknik 2 lapisan tau…!! Supaya cantik dan keluar sari manisnya dan masa buat bubur, jagung akan jadi banyak… Maaf sy x ambik gambar tunjuk cara ririp biji jagung tu…

10749027_608334842623262_1044119670_nLEPAS TU REBUS JAGUNG yang sudah diririp bersama air. Airnya jgn banyak maksima 1 inci dari paras jagung sahaja bersama gula.. ( Secukup manis yg anda suka)..Bila mengelegak dan masak jagung tu masukan lah sagu rebusan yg sudah berendam semalaman tu.(Tos buang airnya dulu supaya kuah cantik )..Baru tambah air baru sehingga paras melebihi 1inci atau 11/2 inci dari bahan asas utama iaitu jagung dan sagu..

 

Masukan santan pekat 1 cawan atau lebih..Santan kotak 1 kotak..Susu cair 1 tin ..Esen vanila 1 sudu kecil..Kacau jangan berhenti sampai mengelegak..Jika ingin manis atau lebih cair atau pekat boleh adjust mengikut citarasa anda tambah ikut mana2 part bahan cecair seperti air, santan atau susu cair. .

Mengemukan ni..!! Bulan puasa atau minum petang sedap sgt..Lepas makan mesti mengantuk sebab kalori dn kolestrol tinggi.. Susu cair dan santan tu ..adoiiii… X tahan..

Comments

  1. hanim says

    Assalam Puan…Puan adalah Idola sya…minat sgt dgn puan..sy mgkuti blog puan.
    1st time jumpe puan tahun 2007 klau xsilap.tahun tu sy pengguna tegar s.tinggi.Ingin skali bjumpe lg..
    Resepi yg puan post ni “Bubur jagung” mengingatkan sy pd arwah abah sy…
    tp bukan bubur…hanya jagung rebus diriripkn, kelapa kukur dan gula.. mmm sedap..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *