KEBAIKAN KACANG MERAH

Cerita bonda lunch time ni ..Jalani hidup sebaiknya bermula dr Pemakanan.. corak kehidupan boleh merubah kesihatan dn ia juga boleh merawat penyakit.. Bonda ingin berkisa ttg “6 Khasiat Makan Kacang Merah”..Nak kurus makan makanan yg byk serat .. ▪ Kcg ni byk serat..menghindari byk penyakit berbahaya.Memanjangkan jangka hayat manusia sbb dia mempertahankan kesihatan jd lbh […]

Khasiat Bawang Putih

Assalamualaikum..Cuti sekolah panjang ibu bapa paling teruja dgn anak2 bawa bercuti x sama zaman sy dulu terperap dok kampung.. Beruntung sgt anak2 zaman sekarang kecik2 dh lihat dunia yg luas.. Pagi ni bonda nk bercerita ttg ▪▪▪Khasiat Bawang Putih ▪▪▪ Ia Penyedap masakan , 9 makanan terbaik didunia yg x ternilai banyaknya.. Nilai ubat-ubatan pelbagai […]

Kilatkan Lantai

Sy ada 3 cara kilatkan lantai.. 1.Sy guna mop letrik yg guna air panas..Ia bukan sja bersih malah bunuh kuman.. (kos mahal) 2.Sy akan suruh maid bersihkan tile yg kasar dgn bahan ni Air panas + Sabun serbuk + clorox.. Mop dgn air banyak bukan sekadar lembab..!!.( cara ni mudah tp bahaya) #Lepas mop biarkan dalam […]

Rawat Bentan..

Wanita muda zaman sekarang x tahu pantang sebb mak nya juga x berpantang.. Atau mereka sendiri x berpantang.. Bila bentan susah nak ubat.. Bentan ni serta merta jadi atau kesan panjang makan badan wanita.. Proses bersalin bukan perkara main macam kita berak..!!.. Kalau x jaga betul, makan badan.. sbb tu sy lihat kesan buruk pd […]

Kelebihan Periuk Tanah untuk Kesihatan.

Subhanallah… Mmg periuk tanah lah paling bagus sbb tiada bahan logam berst (heavy metal, Aluminium / besi boleh leech-out toxicity) Tu yg kdg2 org keracunan logam berat dari periuk yg diguna bertahun2. Puas berubat pun tak boleh… Rupa2nya sbb heavy metal yg menyebabkan kerosakan saraf.. (Guru sy Dr Suraya Naturorphaty.. Perubatan tanpa dadah).. Jangan pandang […]

Buah Naga cantikkan kulit..

Perkongsian sy malam ni sebelum tidur.. Sy tahu khasiat buah naga sgtlah banyak.. Dia lebih power dri orange… Elok dijadikan jus atau makan macam tu je.. Tersangat banyak Phytonutriens.. Keratin Vit C, B dn protien, kalsium utk tulang, kuatkan imun, banyak Omega.. rawat kanser prostate awet muda & menguruskan badan.. Badan dn muka kalau nak […]

Temu Lawak untuk Kecantikan.

Temu Lawak.. Sahabat2 sy ni ada tanam tak..??.. Nak tau khasiatnya.. haaa.. Bagus bagus Masya Allah.. jom tengok terus apa kebaikan dn Kelemahannya.. Bagus pokok ni utk kecantikan badan.. mengurangkan kekejangan badan pastinya bagus sgt utk kesihatan.. Dikenali sebagai Halia Jawa, asal dri Indonesia.. Ia tumbuhan perubatan. Spesis Rhizome yg ada minyak boleh mengkhayalkan atau […]

Tips Kupas Bawang.

Musim kenduri.. buat majlis atau wanita bekerjaya suka masak & inilah cara sy urus masa.. TAK PEDIH KAN MATA.. Meh tengok tip bonda ni.. Ada 2 cara : Cara 1 – Rendam bawang dgn garam kasar + cuka, dalam 30 minit baru kupas.. Cara 2 – Masuk dlm peti beku dalam sejam baru kupas.. Sy […]

Limau Purut Mengerutu..

Kedai India banyak jual Limau purut.. Dia mengerutu.. Org buat ubat rohani atau jasmani. Hidupnya kat di Asia Tenggara Thailand, Malaysia & Indon jer.. Org guna utk : Bersauna gunakan limau + akar lalang. Bagus sgt rawat sendi dn serap toksin dlm badan.. Buat jus elok juga.. Tp air dia x banyak mcm limau lain.. […]

Khasiat Labu..

Jom tengok bagusnya labu utk badan kita.. Rasulullah SAW suka makan labu…. (Org Jepun siap buat kerepek supaya mereka sihat ).. Sama bagus macam tembikai dia rawat batu pada buah pinggang atau batu karang.. Sy suka makan labu sbb ia tinggikan hormon leptin mengawal nafsu makan zatnya banyak sgt kalau utk kesihatan bagus utk : […]