KHASIAT DAUN SADERI

Assalamualaikum followers kesayangan bonda. Dipetang hari bonda sambil menulis utk pengisian page sy ni.. Sebagai org berusia sy menarik perhatian anak2 muda kembali kpd alam .. Sesak2 sakit dirumah jgn mati akal..!!..Masa bonda muda2 dulu anak sakit demam panas hospital jauh, duit susah sy cari sumber alam lah tempat sy berubat.. Malah ia sgt menyihatkan […]

Khasiat Kacang Hijau

KACANG HIJAU Buat bubur kacang pun sedap..Kalau buat taugeh sendiri lagi sedap..!!. Buat ulam dgn sambal atau pecal..Khasiatnya banyak pulak tu.. Wanita mengandung paling elok makan..sbb banyak serat..Kecerdasan janin (Asam folat) Mencegah cacat janin (Asam folat) Baik untuk ibu hamil (Asam folat) Pertumbuhan janin (Asam folat) Tulang (kalsium) Gigi (kalsium) Agar ibu hamil tidak mudah […]

Kebaikan Lendir Kacang Bendi

Lama bonda x berkisah sebelum tidur.. Bonda menulis remang senja yg cantik di rumah hutan.. Jom tengok kebaikan Lendir Kacang Bendi.. Ia Sumber folate & serat ada Vit C, B6, thiamin, magnesium dan kalium.. ▪Bagus utk Turun kolesterol ▪Serat byk dlm kacang bendi ▪senang buang air besar ▪Bagus utk otak memori dn kecergasan. ▪Tonik utk […]

KEBAIKAN DAUN KEMANGI DAN BASIL

Banyak berjalan melihat alam Kebesaran mu Ya Rabb Masya Allah.. Tiada daya dn upaya ku melainkan pertolongan Mu.. Malam ni bonda berkisah ttg Si Daun Daun Kemangi.. Daun Kemangi baunya macam serai.. tumbuhan herba nativ Asia Tenggara – pokok bersaiz kecil. Org Thailand mengunakannya sebagai bahan rasa dan aromanya yg sedap mengandungi sitral yang tinggi […]

JUS TIMUN SELASIH

Minuman sy ni buat jika sy rasa kulit sy kering dn rasa nak demam.. Awet muda sihat dn Jus ni bagus utk suplemen rawat kanser nak kurus.. (Tp Dalam pantang jgn makan jus ni.. Buruk kesannya pd miss v) Kalau org x makan RV timun ni boleh melemahkan otot dinding vagina .. keputihan dn kesan […]

KEBAIKAN KACANG MERAH

Cerita bonda lunch time ni ..Jalani hidup sebaiknya bermula dr Pemakanan.. corak kehidupan boleh merubah kesihatan dn ia juga boleh merawat penyakit.. Bonda ingin berkisa ttg “6 Khasiat Makan Kacang Merah”..Nak kurus makan makanan yg byk serat .. ▪ Kcg ni byk serat..menghindari byk penyakit berbahaya.Memanjangkan jangka hayat manusia sbb dia mempertahankan kesihatan jd lbh […]

Khasiat Bawang Putih

Assalamualaikum..Cuti sekolah panjang ibu bapa paling teruja dgn anak2 bawa bercuti x sama zaman sy dulu terperap dok kampung.. Beruntung sgt anak2 zaman sekarang kecik2 dh lihat dunia yg luas.. Pagi ni bonda nk bercerita ttg ▪▪▪Khasiat Bawang Putih ▪▪▪ Ia Penyedap masakan , 9 makanan terbaik didunia yg x ternilai banyaknya.. Nilai ubat-ubatan pelbagai […]

Kilatkan Lantai

Sy ada 3 cara kilatkan lantai.. 1.Sy guna mop letrik yg guna air panas..Ia bukan sja bersih malah bunuh kuman.. (kos mahal) 2.Sy akan suruh maid bersihkan tile yg kasar dgn bahan ni Air panas + Sabun serbuk + clorox.. Mop dgn air banyak bukan sekadar lembab..!!.( cara ni mudah tp bahaya) #Lepas mop biarkan dalam […]

Rawat Bentan..

Wanita muda zaman sekarang x tahu pantang sebb mak nya juga x berpantang.. Atau mereka sendiri x berpantang.. Bila bentan susah nak ubat.. Bentan ni serta merta jadi atau kesan panjang makan badan wanita.. Proses bersalin bukan perkara main macam kita berak..!!.. Kalau x jaga betul, makan badan.. sbb tu sy lihat kesan buruk pd […]

Kelebihan Periuk Tanah untuk Kesihatan.

Subhanallah… Mmg periuk tanah lah paling bagus sbb tiada bahan logam berst (heavy metal, Aluminium / besi boleh leech-out toxicity) Tu yg kdg2 org keracunan logam berat dari periuk yg diguna bertahun2. Puas berubat pun tak boleh… Rupa2nya sbb heavy metal yg menyebabkan kerosakan saraf.. (Guru sy Dr Suraya Naturorphaty.. Perubatan tanpa dadah).. Jangan pandang […]