MEE BAYAM.

Cara buat Mee Bayam.. Jimat lg banyak khasiatnya.. *Mee bayam* *Bahan2* : 100gram Bayam 100gram air Garam Tepung *Cara2* : 1. Cuci dan tos bayam kemudian di kisar dgn air dlm 80ml.. perah sampai jadi jus sampai dpt 100 ml.. letak garam jus bayam tu.. 2. Tuang sikit2 jus bayam dgn tepung.. Uli dgn hujung […]

Suun sup cendawan hitam

SEDAP RESEPI NI…ANDA CUBA YA..BUAT MASAK LUNCH NI.. Suhun sup cendawan hitam.. Bhn – Bhnnya : – 1 pek bebola ikan – 4 keping kek ikan – 1 keping tahu – 30g cndawan hitam ( direndam dn dpotong ) – 1 senduk kecil pati ikn bilis – 3 ulas bawg putih (dicncang) – 3 cwn […]

AYAM GORENG LEMON

Assallamualaikum sahabat followers.. Kita biasa makan ayam goreng kunyit jer kan.. Jom cuba buat kelainan sikit mcm resepi bonda ni.. *AYAM GORENG LEMON*.. sedap unik sgt rasanya.. Ni Bhn – bhnnya : – 250g aym diptong dadu – ½ bji lemon (diperah) – ½ bji lemon (potg bulat) – sdikit kulit lemon (hiris nipis secara […]

Tomato Bakar tinggi khasiat.

Dulu sangkaan sy makan tomato dh ada Vit C..!! kerana sayuran elok dimakan mentah drpd dimasak.. Rupanya berbeza dgn tomato kata pakar kpd sy “Tomato makan mentah x mengeluarkan Vit C kena masak baru keluar Vit C nya.” (Cara masaknya bungkus dlm aluminium.. bakar dlm oven) Roasted tomato jika dimakan sgt mudah menyerap zat2 dn […]

Sambal Lentok..

Sambal unik penganti sambal belacan.. uisshhhh sedap anda mesti cuba buat… Rangup lemak pedas masam sikit.. x terkata sedapnya sambal ni.. Wajib cuba resepi lentok sy ni.. Meleleh hingus menikmatinya.. Sy ajar cara buatnya. . 1: Ikan bilis digoreng sampai garing bersama garam dn Ajinomoto.. Sejukan dulu.. Minyaknya jangan ambik. Just ikan bilisnya saja.. 2: […]

Resepi Kuih Taram Keledek & Tepung Pulut..

Sy bukan pakar bab buat kuih melayu lama2 ni.. Sy berhajat nak mendalami belajar buat kuih melayu.. Jauh ke Perak sana tu ha ha ha sy merancang nak belajar buat kuih talam.. Wanita ni cukup pakar sehingga bervariasi talam dia… Sy pernah makan kuihnya super sedap.. Hari ni sy tulis resepi kuih dari kombinasi tepung […]

Resipi Kek Carrot Almond..

Sy masa open hauz pertama kali sambut kawan2 lama buat kek karot.. Jika anda nak buat sebarang majlis sebenarnya tip sy sama macam kita buat bisnes.. Sy akan buat check list kerja dn follow jer.. Paling penting step yg sy kena buat dulu dn last kena selari dgn jadual function.. Tu je rahsianya ha ha […]

Koci Nagasari..

Minta maaf yer sbb lambat sy bagi Resepi kuih ni.. Kali ni sy kombinasikan antara nagasari dgn kuih koci.. Mudah nak buatnya.. Sy x timbang, sukat2 gitu jer.. Apa sy bagi ni panduan Puan2 kena balancekan sendiri nanti.. (A) Bahagian Koci 1. Tepung pulut 2 cawan 2. Dalam 2 sudu besar air kapur makan 3. […]

Esen Pengat..

  Kuih yg sy nak tulis kali ni myb x nampak mewah.. Tp sedap.. Buat pengat yg sy nak bagi ni lebih leceh sikit dri yg biasa yer.. Org melayu panggil Pengat Pisang.. kata suku bangsa sy Serawa Pisang.. Kata orang Indon Kolak.. Kata org putih x tau apa ha ha ha.. ehhh tetiba bonda […]

Abuk2 Nagasari..

Lepat ni kombinasi kuih nagasari dgn epok2.. Sy terfikir alangkah baiknya kalau 1 lepat boleh dapat berbagai rasa.. Last weekend sy try buat.. Alhamdulillah menjadi.. Maka sy namakan dia “Abuk2 Nagasari “.. Bahan2 kuih abuk2.. • Sagu dlm 2 cawan terus basuh dn toskan • Kelapa parut 1 cwn • Gula semanis yg kita suka […]