Rawat Bentan..

Wanita muda zaman sekarang x tahu pantang sebb mak nya juga x berpantang.. Atau mereka sendiri x berpantang.. Bila bentan susah nak ubat.. Bentan ni serta merta jadi atau kesan panjang makan badan wanita.. Proses bersalin bukan perkara main macam kita berak..!!.. Kalau x jaga betul, makan badan.. sbb tu sy lihat kesan buruk pd […]

Menafaat Susu Kambing..

Kali ni sy nak stori ttg susu kambing.. Apa perbezaan susu kambing dengan susu lembu ni..?? Sedikit info ttg mengamalkan susu dan usia berapa seeloknya kita minum.. Sebenarnya para saintis dah lama tahu susu x elok dimakan selepas kita berusia 18 tahun..!! Media sebenarnya menyatakan kalsium datang dri susu.. Utk mendapatkan kalsium terbaik ialah dgn […]

Teguran pd anak2..

Sy ibu x sempurna ..!!.. Tapi sy percaya sy dn ibu2 yg lain merupakan anugerah yg terbaik utk anak2nya.. Ayat 2 sindiran sy pd anak2 dn x cukup membebel sy sms PENDEK TAPI SEDAP MAKSUDNYA.. DIULANGI BACA.. SUPAYA LEKAT DI HATI. . “Setiap orang di dunia ini adalah seorang tamu. Duit atau hartanya adalah pinjaman. […]

Tips Mengandung dn Melahirkan : Part 2

Jam 2am tanda2 sakit melahirkan makin ketara, masa tu sy di kampung Palong 7, sy sendirian balik kampung, ha ha degil drive sendiri dalam keadaan sarat.. “Alamak masa ni lah nak mengada xkan nak bersalin pulak tengah malam.. satu hal nak gerak Mak sy ke atau x ni dah 1 perkara lagi menyusahkan Mak”.. Mak […]

Pindah Rumah Along. Dugaan NoorAini : Part 73

Sy memulakan hari2 baru di rumah saudara sebelah ibu sy yg kami panggil Along. Along ada 5 orang anak. 4 lelaki / lelaki sulong dah kawin, 1 anak perempuan tunggalnya juga dah kawin. Di rumah tu ada 3 org yg belum kawin semuanya lelaki (Sy namakan B dia tua dri sy 2 tahun, ke 2 […]

Bezanya Kerja Sendiri Dengan Makan Gaji. Dugaan NoorAini : Part 72

Rutin harian selama beberapa minggu sepanjang di sini hanya pergi dan pulang kerja, Alhamdulilah tanpa risiko dan cabaran langsung.. Hanya jiwa kacau kerinduan pada anak2, Lama sangat x nampak mereka. Kerisauan dan bercampur2 rasa dalam hati. Hati ibu xkan tenteram lebih2 lagi rasa bersalah pada anak2 . Setiap hari2 sy meniupkan rasa bersemangat supaya terus […]

Banyak orang muflis…

Panjang umur, banyak berjalan, banyak kawan.. Banyak pengalaman..Itulah perjalanan orang yang sudah berusia..Ramai orang bertanya macam mana saya boleh kaya, ada 8 tips: Kejam pada diri sendiri.. Perancangan hidup saya bermula dari 18 tahun untuk jangkaan 5..15..30tahun.. Ada 3 simpanan yang berasingan.. Boleh usik.. Semi usik .. Jangan usik.. Jangan amal slogan “biar papa asal […]

Roti Putih..

Bahan 1 330 gm air 3 sudu besar gula 3 sudu besar butter 3 sudu besar susu tepung 1 sudu kecil garam 2 sudu kecil yeast Bahan 2 400 gm tepung roti 100 gm tepung gandum Petua saya : Saya mengunakan mesin khas membuat roti yang ada setting masa- dan sekali dengan oven untuk membuat. […]

Selamat datang ke Blog Peribadi Saya

Assallamualaikum dan salam sejahtera. Yang sangat saya hormati kepada semua tetamu yang sudi melawati Blog peribadi saya. Sebagai mukadimah pembuka bicara, dengan rasa rendah dirinya saya perkenalkan diri. Rozita Ibrahim bukan seorang yang cerdik pandai berkelulusan tinggi tahap cendiakawan atau pakar Profesional dalam sesuatu bidang. Jauh sekali diri ini mempunyai sebarang pengiktirafan pendidikan. Hidup saya […]