Cinta Berputik Dari baju punjabi.. Dugaan Nooraini : Part 78

Sambungan kisah silam sy dlm coretan Dugaan Noor Aini..part 78..

Bila sy masuk semua mata tertumpu pd sy.. Mungkin sbb warna kulit sy menyatu dgn baju punjabi purple.. JHON kerap mencuri pandang dn semakin ceria.. Hari ni dia paling nyaring bersuara dr hari lain..

“Ingat hindustan mana sesat.. lawo pulak ko pakai baju ni,.ehh sape nama ko pompan kampung..ha ha ha “..(Dia ingat lawak lah bahasa macam tu, dh lah jonggang buruk pulak kelakuan .Sy senyap menahan rasa mengerutu didlm hati )

Model lain mencelah ” What la u ni jhon behave lah bahasa u , kesian dia dah lah x pernah join benda ni baru bagi dia, mesti dia takut dgn perangai u”..

Antara model India remaja perempuan xsalah sy usha namanya (sy x ingat sgt namanya) dtg pd sy ” ignore jer Abg tu mmg gitu.., dia sgt baik x pernah kacau dn jahat, dia gurau mmg kasar adakala maki hamun.. Tp tak pernah sekali pun dia buat jahat dgn kami semua .”..

Abg G dtg pd sy .”Masheta i x nak u pakai celak bawah mata lepas ni cuci ya, hari ni ada sesi photo shoot..Abg G nak ajar u all semua buat expresi muka, dn cara pose supaya gambar nampak cantik”..

Sy senyum walhal dlm hati hambar sbb dengar kena buang celak mata mmg x yakin x bercelak.!!..Sy rela x pakai bedak… tp x sanggup x bercelak sbb rasa hodoh x naik seri…Jiwa kacau jd aman senang sekali dgn baik bahasa abg G..

Mood suram jd ceria lepas abg G mengomel, suka sy tengok dia berjalan ala2 Diva tunjuk cara cat walk, posing dn cara bawa mood muka..Kini sy terfikir dr pengalaman situ Allah nk ajar sy berposing ..Kalaua x muka klu bergambar kejur macam pasport jer lah..

Model lain turut fokus memerhatikan ..
Sy ni pendek xada gaya macam model pun..kompidenkan diri utk mencuba jerr ..

Tetiba Jhon bermulut jahat berkata lagi sambil menyandang kameranya” Woii pondan tua ko x payah lebih2 lah ..tergedik2lah ko ni.. Bagi lah model lain posing aku x nak ko..Baru boleh naik selera aku ambik gambar .!!..Kalau ko jer yg posing Jahanam gambar….”..

Sy perhatikan dalam maki hamun tu Jhon terus ambik gambar Abg G..dan Abg G beraksi selamba x terasa pun dgn bahasa kasar Jhon..(disini juga sy belajar Hidup jangan terlampau mudah berkecil hati kerana susah nak berkerjaya ataupun nak merubah diri , dalam bahasa kasar memang banyak buruk tetapi jika kita ambil positif banyak juga baiknya)

Gaya Abg G simple tp nampak sgt elegant..semua menunjukan pose dn jalan masing2..Disini sy lihat bahasa2 kesat seperti melodi indah bg mereka.Model lain mcm x terasa pun.. Sy jer yg berasa pelik dgn keselambaan bahasa2 begitu..

Turn sy sampai..

“Masheta sy nak kamu pose muka saja dulu, dgn buat muka mood sexy mengoda macam sy ajar tadi..Buat tu dulu sbb kamu ni pendek sy nak tengok apa angle yg cantik pd muka kamu “..

Sy malu , takut, mengelabah, x terkata dah.,Mmg sy x boleh senyum dibuat2 apalagi nk mengayakan air muka sexy.., muka sy kejur , panik huhhh kena pulak Jhon yg ambik gambar.. Dlm hati benciny ambik gambar dgn manusia bahasa paling biadab yg pernah sy jumpa..

“Abg G sy nak ketandas kejap ya”..
Sy pura2 ketandas sbb nak menangis sy x boleh buat apa yg diarahkan oleh abang g..Lama sy ditandas dtg model lain menyapa sy ” U takut yer , mmg lah 1st time kalau x biasa..Alahai itu mula2 saja. U buat je dari situ u akn belajar . Klu salah Abg G akn tegur dr situ u akn belajar..”..

6e23b603-017a-4f94-a403-10be3570d15e
Inilah abang jee agensi yang mengajar saya tentang posing..1992

“Sy malu sbb sy pendek, x pandai buat semua tu dn sy rasa rendah diri, kamu semua berpangkat dn tinggi kelulusan, kena sekali Jhon jerkah mesti sy akn lari , sy x tahan..lepas ni sy x nak dtg lagi”..

Mereka memujuk lagi “Jhon x pernah maki model, dia gurau dgn Abg G jer gitu, u try ya”..(2 org model lain memujuk sy)

Sy keluar menahan kesal dn sebak dlm hati memujuk2 diri sendiri “Nak sgt jd model kan..nak kerja senang kan..Padan muka..Habiskan jer kerja ni try buat elok2..Kalau x rasa sakit kamu xkan belajar sbb kamu selalu x mengalah dari mencuba..”..

Sy berjalan keluar gagahkan diri mencuba nasib nak menyelesaikan tugas. Dalam hati berkata ” kalau kena maki balik terus dn xkan sy dtg dah lepas ni “..

Sy mulakan dgn pose muka, Abg G sopan bahasanya..”Masheta pose muka ni x leh lebih2 expresi muka sikit je dh cukup “..Tetiba Jhon bersuara sopan “G , masheta ni cerah kulitnya ko kasi bedak gelap sikit supaya nampak gambar cantik”..

Terkesima Ehh baik pulak bahasa Jhon , kan elok kalau berbahasa sopan “Masheta utk dapatkan gambar cantik mood kena dr dalam ia sgt berkait berexpresi mood dlm jiwa boleh nampak pd gambar “..

Selesai lewat petang, dn Jhon bersuara “Jom makan kt Klang ramai2″..Sy mmg xkan mau benci sgt dgn Jhon .. Hari ini saya lebih bersemangat dan pulangnya dari sesi fotografi saya sudah berani beramah2 dgn model lain.

Sembang2 dgn mereka ini hanya hobi sebagai model2 sambilan.Mereka kebanyakan anak org senang , kerjaya bagus2 dn lepasan U..

Mereka x liar atau sgt sosial seperti yg sy sangkakan..Malah cara mereka berfikir bersangka baik dgn org meskipun x solat tepat pd waktu dn bergaya ranggi..

Sambungan seterusnya…

Sy x suka dunia model sbb tu sy berhenti dn fokus kerja dihotel & ambik kos belajar dlm masa sama sy bawa kes mohon perceraian dgn ex suami..

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *