Hari ke-3 Di Korea..

Hari ke3 bersamaan Rabu 10hb Jun 2015..

Yati ajar sy gunakan kamera baru.. Ni selfie guna kamera baru beli..

Yati ajar sy gunakan kamera baru.. Ni selfie guna kamera baru beli..

Jln nak pergi kedai borong tumpuan pelancong tu..

Jln nak pergi kedai borong tumpuan pelancong tu..

Kepenatan semalam selama lebih kurang 6 jam kami mengheret anak2 & cucu berjalan seronok sbb tengok negara org tp memenatkan.  Sado si Ajim anak remaja lelaki sy dapat beli sepasang kasut Adidas dah happy sgt.. Last shooping semalam beli barang banyak sampai luka kakinya.. Di Korea ni kasut merupakan fashion yg paling utama.. Menariknya bangsa Korea ni mereka jarang gemuk kalau 70kg tu sgt gemuk dah.. Jika anda kemari carilah kasut kerana macam2 style kasut yg x ada kat Msia.. K-Pop lah katakan..

Ni lah tempatnya.. x best langsung..

Ni lah tempatnya.. x best langsung..

Tempat ni selesa dn menarik..

Tempat ni selesa dn menarik..

11264357_745734668883278_599341380_n

 

11301440_745734655549946_1915867718_n

Berbincang lokasi nak dituju..

Berbincang lokasi nak dituju..

Tengok ni sampai ke situ pun nak pakai mask ke..? Ohh org Korea..

Tengok ni sampai ke situ pun nak pakai mask ke..? Ohh org Korea..

Barangan make up umpama lauk dn keperluan harian utama disini.. Sy rasa org disini banyak makan makan makanan segera dn jarang masak.. Setiap 10 langkah je kedai make up.. Gilerrrrrr.. Terlalu taksub dengan kecantikan sehingga kan disini payudara, perut, punggung di mask kan.. Kami ketawa melihat ke obsesan mereka menjaga kecantikan..

Pandangan Yati dn sy ttg org Korea kenapa mereka gebu hanya memakai BB cushion atau BB cream… Wajib baca part ni..

Cheeee wahh kononnya hari ni make up macam org Korea gak.. Hanya celak atas mata dn sunblock..

Cheeee wahh kononnya hari ni make up macam org Korea gak.. Hanya celak atas mata dn sunblock..

Kulit mereka sgt kecil pori2 nya, cuaca mereka x panas sangat.. Sini banyak awan dn kurang matahari walaupun sekarang dikatakan summer time.. Patutlah org sini x da yg ada pigmentasi..!!.. Cara pemakanan mereka yg banyak makan kekacang.. genetik pun iyer juga.. Sbb tu kulit mereka sgt cantik.. Kita org Msia x kan dapat hasil secantik kulit mereka bila memakai produk make up mereka..

Maka sbb itu jika kita kaget nak putih dn nak try make up mereka utk kelihatan gebu dn putih seperti mereka.. Jangan mimpi kerana x kan menjadi sbb skin kita x sama sekali dgn bangsa mereka..

Kedai ni murah.. Nama kedai RedEye.. Mmg merah mata..

Kedai ni murah.. Nama kedai RedEye.. Mmg merah mata..

Sy melihat golongan warga emas sgt banyak disini dn panjang2 umurnya.. X nyanyuk.. Aktif dn advance dlm IT.. Beza dgn org kita diusia begini.. Sy x masuk kekawasan kampung bercuti kali ni.. Kerana wabak Mers datangnya dri pendalaman yg bergiat dgn haiwan.. Kanak2 kecil x kelihatan langsung sepanjang sy naik train atau Mall..

Ronda tengok pasar mlm di Korea.. x best pun..

Ronda tengok pasar mlm di Korea.. x best pun..

Sy selekeh tp kenangan ni album hidup sy yg menarik.. Cerr tengok adik khayal tengok toys..

Sy selekeh tp kenangan ni album hidup sy yg menarik.. Cerr tengok adik khayal tengok toys..

Melihatkan negara Korea ni x mustahil negara kita akan jadi macam tu 1 hari nanti.. Banyak org tua dri yg muda sbb rakyat negara kita sekarang x mahu beranak banyak.. Dr Mahathir pun pernah menyeru dulu masa sy muda2 agar kita beranak banyak..

Pressure Cooker Korea murah dn sy tau bagus sgt ni..

Pressure Cooker Korea murah dn sy tau bagus sgt ni..

Murah mesin kahs utk kisar benda keras utk jd tepung.. Rempah dn segala bijiran bagus nak kisar..

Murah mesin kahs utk kisar benda keras utk jd tepung.. Rempah dn segala bijiran bagus nak kisar..

Sy masa beli barang letrik dn beli barang2 dapur dalam 1 department tu nak dapat sorang boleh berbahasa english pun susah.. Mmg penat dn rasa tension sgt sbb xda org boleh terangkan fungsi barang2 yg sy nak tau.. Terbayang juga sy waktu tu 2 perkara.. Pertama keramahan dn bijaknya bangsa kita dlm PR dn berbahasa english dn ke2 walaupun mereka xpandai bahasa english bijaknya mereka dlm bahagian pembuatan sedangkan x boleh bercakap english.. Produk mereka berada diserata dunia dan sgt berkualiti..!!..

Depan hotel .. Cantik bunga ni..

Depan hotel.. Cantik bunga ni..

Suami sy dh bosan.. Bila lah nak balik..

Suami sy dh bosan.. Bila lah nak balik..

Suami sy suka alam dn Islamik.. Suka dgn suhu sejuk.. Sporting suami sy walau x suka tempat ni, dia pergi demi family.. Ady jiwa global senang ajak dia..

Suami sy suka alam dn Islamik.. Suka dgn suhu sejuk.. Sporting suami sy walau x suka tempat ni, dia pergi demi family.. Ady jiwa global senang ajak dia..

Anak cucu paling happy kalau dapat bersama..

Anak cucu paling happy kalau dapat bersama..

Korea GST 10%.. Kita Msia 6% rendah lah tu kata Pak Najib yg bagi kat rakyatnya utk membangunkan negara kita… Kata Yati pulak kat Bangladesh 20%.. Tp x terbukti pun GST membangun negaranya.. APA YG MENARIK DI KOREA NI MASA SY DTG SINI PM MEREKA BARU LETAK JAWATAN SBB MALU KERANA DIDAPATI MENGELAPKAN DUIT NEGARA SEBANYAK 100 WON.. (ha ha ha sikit je 100 Won tu dalam RM350 ribu duit kita.. Sy ada dengar menteri negara mana sy x pasti.. Berbillion gelapkan duit tp x malu pulakk.. Malah terus je nak jd PM…)

 

11279974_745734645549947_2061994520_n

11419747_745734642216614_1387248774_n

11292778_745734635549948_551032704_nGambar2 ni antara bangunan yg mewah kami pergi.. Antara komen sy ttg sikap org Korea yg sy lihat sepanjang disini :

  1. Pembersih , kemas , jaga kecantikan & disiplin .
  2. X peramah x boleh ditawar langsung.. Kalau kita kata mahal nak tawar dia ambik terus barang tu dri tangan kita..
  3. Sy letak barang atas cermin display.. Mereka x bagi langsung takut calar..
  4. Mereka x letak price tag.. Harus berhati2 mereka ni cekik harga pd pelancong..
  5. Lelaki kat sini juga ramai yg buat badan.. Bersado.. he..he..he..
  6. Org Korea wanitanya kebanyakan mata dn hidung x ori.. Buat kebanyakanya..

Jika di lihat di negara ini x seramai pelancong yg datang ke negara kita.. Sy menerokai tempat yg selalunya ramai pelancong datang.. Sy x ingat nama tempat tu.. Tempat yg dikatakan kedai borong.. Makanan utama org korea banyak dimasak kat sini.. Sy risau… Panggang jer.. “Busuknya bau apa ni adik nak muntah..”.. Aleyaa anak Yati sgt pembersih malah sy juga x selesa dikawasan ni.. Setelah berjalan panjang sy x suka tempat ni kerana mengirakan mata wang rasa macam bodoh shopping disini..

Wanita yg tunjuk jari piece ni boleh bercakap dlm bahasa eng.. Katanya kawasan yg sy pergi ni xda artis K Pop.. Tempat popular nak buat pembedahan muka ialah di Gang Nam..

Sy     : Sangat mahal negara awak..

Korea: Ya mahal bagi org asia x bagi org Europe.. Minggu lepas banyak tourist Malaysia datang sini..

Sy     : Ehh sy nak tanya mana tempat org buat pembedahan muka kawasan sini..?

Korea: Bukan sini.. Jauh lagi dekat Gang Nam..

Sy     : Yg Gang Nam artis menari tu kehh..?

Korea: Ya.. ha ha ha.. Ehh u tengok kawan sy ni baru buat mata dia.. Cuba tengok betul2 mata dia..

Sy     : Ehh ye lah.. Napa nampak scar…?? Org korea asli putih tu buat juga ke.. Sy sukalah tengok org korea kulit sgt cantik… Kalau nak putihkan badan macam mana..?

Korea: Ye ada parut sikit.. Mata awak cantik besar sy tau mata awak asli..(sy ketawa sbb mmg lah mata melayu besar ).. Kalau putih kena injek.. kena duduk sini 6 bulan.. Kulit sy x cantik gelap..

Sy     : x sakit ke buat mata dan bedah muka..??

Korea: Kami x sedar tidur.. Bangun je nampak lah kesan bedah tu.. harga nya bergantung kalau nak mata panjang.. mata bulat.. kelopak mata banyak ke  caj harga x sama..

Sy     : Org Korea sy tengok mata dn hidung kemas dn cantik.. Buat ke semua tu..?

Korea : Ya.. Gang Nam tempat org kaya.. Sape nak buat muka sana ada hospital paling terkenal dn khas buat muka kat sana..

Begitu serba ringkas sy nak tahu ttg kisah bedah muka terkenal di dunia..

Baru sy sedar London Paris tempat paling best bershopping.. Terbayang jenama H&M kat London atau Msia lebih berbaloi dri beli kat sini.. Sy alah habuk dn sejuk.. xlama kami disini.. Kami menaiki train dn terus ke Mall besar2 di Soeul.. (gambar2 yg sy ambik ni pakai kamera baru.. Testing masih x cekap lagi nak gunakan)..

Ni je dekat RM200 bahan makanan sy beli utk masak.. dapat 2 kali masak.. Kalau makan luar lebih mahal..

Ni je dekat RM200 bahan makanan sy beli utk masak.. dapat 2 kali masak.. Kalau makan luar lebih mahal..

Sepanjang melihat kawasan ni rupanya ada gak pasar malam mereka.. Kata Yati dn Ady barang disini 2 kali ganda lebih mahal dri Hong Kong..!!.. Kami kepenatan tp x mahu makan luar sbb mahal dn nak jimatkan duit.. Sy beli sotong, ikan salmon, sayuran lbh kurang RM200 duit kita.. Lebih jimat gini dri makan kat luar.. Sedap sgt nasi goreng cili api dgn sotong.. Ni juadah kami hari ni..

Apa ada je kami hidangkan..

Apa ada je kami hidangkan..

Nasi goreng sotong lunch kami.. Masak sendiri.. Sotong sini sgt sedap rupanya.. Beza tau rasanya..

Nasi goreng sotong lunch kami.. Masak sendiri.. Sotong sini sgt sedap rupanya.. Beza tau rasanya..

Suami sy dah x sabar nak balik.. Sy cakap ni last sy ke Korea.. X best langsung.. Anak remaja sy pun cakap dah x suka dgn Korea.. haaa dah tengok dah pergi baru tau..!!.

Tengok Yati.. Tamaknya beg.. he..he.. 1 beg anak dn 1 lagi Uzma punya..

Tengok Yati.. Tamaknya beg.. he..he.. 1 beg anak dn 1 lagi Uzma punya..

Yati dn Ady ni jiwa macam 18 tahun.. Hobi test macam Ajah Ajim yg remaja.. Membelek casing Hp.. Kami murah2 jer..

Yati dn Ady ni jiwa macam 18 tahun.. Hobi test macam Ajah Ajim yg remaja.. Membelek casing Hp.. Kami murah2 jer..

Esok sy tulis last entri trip kami di Korea dn perjalanan kami balik ke Msia.. Bagi sy sekali cukuplah kemari sekadar memenuhi impian sy melihat dunia dn bumi Allah.. Mencipta moment indah bersama manusia yg sy kasihi.. Sy simpan album kenangan percutian kami  disini utk tatapan anak cucu sy..

 

Comments

  1. siti Fadillah says

    Seronok baca pengalaman Puan…rasa seperti bersama bercuti…..sekurang2 nya dpt tau serba sedikit tentang Korea dr perkongsian Puan….selamat pulang ke Malaysia..

  2. says

    APA YG MENARIK DI KOREA NI MASA SY DTG SINI PM MEREKA BARU LETAK JAWATAN SBB MALU KERANA DIDAPATI MENGELAPKAN DUIT NEGARA SEBANYAK 100 WON.. (ha ha ha sikit je 100 Won tu dalam RM350 ribu duit kita.. Sy ada dengar menteri negara mana sy x pasti.. Berbillion gelapkan duit tp x malu pulakk.. Malah terus je nak jd PM…) <——– sentap kejap HAHAHAHA paling pedas sangat nih puan R

    • says

      Nur Afiqah..
      X tau lah negara mana menteri tu..Sbb Pm kita semua baik2..Najib berdarah perwira dan Rosmah wanita pertama dan paling utama di malaysia..rakyat sayang kat dia..RAKYAT DIUTAMAKAN..!! ..Semua rakyat hormatkan dia..Sbb tu kangkong selayaknya paling murah dan cara penjimatan terbaik..Rakyat patut dengar saranan PM tu..

  3. says

    Sy ada dengar menteri negara mana sy x pasti.. Berbillion gelapkan duit tp x malu pulakk.. Malah terus je nak jd PM…) <—– aduih terasa pedas sgt ayat nih HHAHAHAHAHA
    Puan Rozita, kongsilah resepi nasi goreng sotong tuuu ! please !!! .______________."

  4. veron says

    bestnya story kak ni….sy sblum ni teringin/suka sangat tntang korea ni..but skrg serba sedikit dah tau keadaan d sana melalui story kak ni..

    • says

      Veron…

      Apa yg sy tulis adalah pengalaman sy x tau org lain kan..Sbb sy bawa stail nak tengok negara org dn nak membeli pun berkira2..Kalau org terlebih kaya myb x berat dn seronok belanja disana..

      Bagi sy negara kita lagi best shooping..dan berbaloi kita tinggikan penghasilan negara elak pengeluaran mata wang kita keluar negara

  5. says

    seronok baca pengalaman puan n anak2… sempoi betul tgk puan ngn segala masakan malaysia tuh, yelah lebih jimat n puas hati rasanyer kn….

    yelah korea mcm jepun jgk negara yg mahal kan… sana sini mahal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *