Perjalanan Ke Korea Tanpa Agen..

Percutian kali ni sebenarnya dirancang oleh anak2… Yati suaminya dn anak2 remaja sy lah.. dn pastinya mereka yg sgt TERUJA nak tengok K-Pop dn lihat fesyen, make up dn negara Korea..

Anak cucu yg meriah sekali..

Anak cucu yg meriah sekali..

Sy ikut sja tp jika dibagi pilihan sy nak lagi ke Jepun.. Ady kata next trip dia nak explore  masuk Korea rentasi train bawah tanah terus ke Jepun..

Kami tiba di KLIA penuh dgn bagasi makanan.. Baju tk bawa bnyk pun..

Kami tiba di KLIA penuh dgn bagasi makanan.. Baju tk bawa bnyk pun..

Merancang awal ni jimat dn murah kos tambang dn hotel.. Semuanya melalui internet perjalanan, mencari lokasi nak dilawati, bahan makanan halal dn hotel semua urusan Ady.. budget semua dia buat sesuai dgn minat kami semua..

10 hari sebelum pergi sy dh siap masak utk dibekukan cuma baju2 x kemas lagi sbb sibuk dgn event.. Alamak 2 hari sebelum bertolak dapat tau wabak Mers.. Mmg melemahkan semangat nak pergi.. Kami xda kata putus nak pergi atau x last Yati kata kita pakai mask dn hand gel untk elak kuman atau virus.. Tawakal je pergi ni sbb semua dh bayar…

Lapang tak da org dlm flight..

Lapang tak da org dlm flight..

7hb kami bertolak dri rumah jam 4am.. Dan penerbangan delay jam 8.20am.. Tiba di Korea sepatutnya jam 3.30pm delay ke jam 4.20pm… Air Asia je pun.. ha ha ha.. jimatkan..?? Masa kat Air Port Subahallah macam pasar sesaknya org  sgt penuh.. Masa naik kapal terbang tu lengang xda org.. Sukanya kami dapat baring tidur.. Kerusi sorang 1.. Kalau x tidur tegang lah 6 jam perjalanan.. Ekonomi woiiiiii… kih kih kih…

Ada beberapa org Korea dn orng Msia dlm flight.. Sy melihat parents Korea sgt sayang dn menjaga anak2 penuh kasih sayang sekali.. Walaupun bergaya tapi nilai murni keibu bapaan sgt tinggi.. X buang masa, disiplin sekali dn suka membaca..

Lapar.. Terpaksa makan.. RM7 dlm flight..

Lapar.. Terpaksa makan.. RM7 dlm flight..

Mereka x malu lebih dahsyat dri sy.. “bawa bekal dlm flight.. bawa mangkuk tingkat lagi”.. isinya ada buahan, nasi dn sayur utk makanan mereka dn anak2.. He he sy juga sama bawa nasi goreng, telur goreng dan spagheti.. Apa sy bawa lebih sedap dri makanan flight, bezanya sy x bawa mangkuk tingkat je.. Sy pakai plastik seakan2 beli kat kedai kelihatannya..

Start bermask tiba kat Airport Korea.. Nak cari train ni..

Start bermask tiba kat Airport Korea.. Nak cari train ni..

Korea sekarang musim summer suhu siang hari 25°C.. Malam sejuk x payah buka aircond… Tiba di Airport Korea Incheon.. Sy berbunyi “T mana tour guide kita..?”…. Sbb sy melihat banyak tour guide menunggu tetamu mereka.. Sy tercari2 tour guide kami.. Yati menjawab spontan “Ady lah Mak Tour Guide yg x seberapa tour guide lah Mak..”..  berderai kami ketawa..

 

 

 

Sementara tunggu hero kami beli tiket..

Sementara tunggu hero kami beli tiket..

Ady dn suami sy beli tiket..

Ady dn suami sy beli tiket..

Beg besar kami seret dalam 8 buah semuanya.. Berat2 sgt isinya sbb itu stok makanan dn baju anak kecik sy.. Nasib baik ada Ajim si SADO yg sering angkat berat sbb dia buat badan.. Dialah harapan kami bab angkat barang2 kami… Kami beli tiket tugas cari jalan ni, suami dn Ady master kami bab mencari lokasi, lengkap bagi bakat semua ahli keluarga sy kalau nak bercuti.. Sy bab financial lah.. he he he Alhamdullilah..

Kami menaiki train menuju ke Orien Hotel lebih jimat.. Kalau naik teksi per head RM250.. Naik train semalam kami 6 orang baru RM210.. Kami transit menaiki 2 train..

Mewah dlm train ni..

Mewah dlm train ni..

Masa train last tu kad Ady dn suami sy x boleh digunakan sedangkan beg dah lepas dulu.. Salah touch mmg x lepas gate..!! Kami yg lain dah lepas dn mereka berdua masih tersangkut x lepas.. Akhirnya mereka terpaksa merangkak dn jadi bahan ketawa kami.. “Atok dn dady merangkak.. CCTV rakam tu.. ha ha ha lantak lah bukan kita jahat atau tipu.. sistem canggih sgt sampai tersangkut x reti nak buat apa merangkak jelah… dah xda org handlekan”…

Kami dri bawah tanah menuju ke Hotel Orien tu kami terpaksa menaiki tangga.. Wah bab ni mencabar betul semua gotong royong anak kecik pun angkat beg.. Ady kata “Ini bukan percutian budget dah.. ni percutian org x mampu”…

Nak ambik kunci masuk bilik masing2..

Nak ambik kunci masuk bilik masing2..

Ketagih WIFI.. Nasib baik free..

Ketagih WIFI.. Nasib baik free..

Keluar dari kawasan train tu sekali lagi ujian.. he he he.. Walaupun gaya kami ni macam org susah sy x kisah pun.. Sy suka dgn cara begini..!! Kami x jumpa nak mencari hotel tu.. dlm 30min kami tercari2… Suami sy terpaksa buka GPS.. (Kalau kita keluar negara jangan buka GPS dn WiFi memang akan cecah 6k bil nanti..)..

Berjalan kami dlm 300m dengan deretan beg2 bagasi besar.. Sekali kami ketawa sbb kami melalui jalan belakang dan masuk kawasan parking kereta.. Sepatutnya guest dtg pintu depan kami ikut jalan parking kereta.. Macamlah kami bawa kereta..

Stok makanan kami nk transfer ke prti sejuk.. kih..kih..kih..

Stok makanan kami nk transfer ke peti sejuk.. kih..kih..kih..

Makanan beku tinggal panaskan je..

Makanan beku tinggal panaskan je..

Ranap telur asin.. Lawakkkk..

Ranap telur asin.. Lawakkkk..

 

 

 

Dah siap susun.. Lapar je, kami ada makanan..

Dah siap susun.. Lapar je, kami ada makanan..

Ani basuh beras.. nak makan malam..

Ain basuh beras.. nak makan malam..

Allah bagi ujian sekali dgn rezeki kali ni kami dapat 2 bilik yg x berkemas.. Aduhai terkejut sgt2 bersepah.. Hotel apa ni… Sopan dn mesra sekali layanan org Korea minta maaf dgn kami dn diberi ganti 2 bilik yg lebih besar dn kemas… begitulah hari ketibaan kami.. Esok sy tulis lagi.. Assallamualaikum..

Kuali dan dapur ajaibku..

Kuali dan dapur ajaibku..

Tengoklah.. ada beras dn nasi impit.. Tengah panaskn lauk.. Anda nak tiru sy x..??

Tengoklah.. ada beras diet dn nasi impit.. Tengah panaskn lauk.. Anda nak tiru sy x..??

Comments

  1. says

    Mak aih… teksi sampai 250 sekepala? tapi nasib baiklah dalam group tu ada ramai yang rajin cari info, kalau tidak, mau lagi susah trip tu kan?

  2. bahtera kasih says

    hehehe..syoknya…puan…buh ler gmbar bnyk2 dlm blog nnti…share dgn kami..smga Allah pmudhkn perjalanan puan kt sna….

  3. says

    puan mmg sgt berhemah… even ke luar negara bercuti tp sgt santai… sgt ekonomikal ngn segala lauk2 frozen tuh…. bkn sbb kedekut nk mkn kt sana tp msk sendiri lebih pasti kehalalannyer kan…

    walaupun advanture tp seronok baca… tak sbr nk baca sambungan nyer lg

  4. nina says

    Tak silap saya Puan, boleh buka GPS tapi kena buat blocking mode @ airplane mode. Kalau tak mmg cecah ribuan ringgit nak bayar bil. -sekadar berkongsi-

    • says

      Nina..berbanyak2 terima kasih komen kat sy ni..Mmg sy ni buta IT..Sekali keslahan dn kerugian besar sy akan belajar bersungguh2 dr situ..dah pernah kena la tu sy tulis kat blog.. he he sekarang dh pandai sikit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *