Petua sihat dan muda.

Sejak akhir2 ni sy banyak masuk hutan, xda masa nak update blog sbb kesibukan mencangkul dn memanjat bukit yg tinggi.. Perkongsian sedikit ttg minat alam semulajadi. Selain ia hobi ini ialah merupakan terapi jiwa, otak, badan sihat dan lebih kuat.

Menjaga pemakanan dn kesihatan amat penting. Sebanyak2 syukur atas kurniaan Allah dengan ilmu dn nikmat yg banyak telah diberikan pd sy. Maka demikian sedikit perkongsian tulisan sy ini mudah2an memberi menafaat pd para pembaca blog sy..

1: Hutan sangat banyak oksigen iaitu udara yg bersih, air dn embun pada pohon2nya memberikan caj tenaga aura yg sgt baik pd mata telinga sehingga meresap kepada seluruh badan.

 

Ayat ni seeloknya dibaca sambil menyedut udara atau menarik nafas dalam2.

Ayat ni seeloknya dibaca sambil menyedut udara atau menarik nafas dalam2.

2: Jika anda x berkesempatan ke hutan menyedut udara bersih sgt penting sebenarnya. Ia bagus utk paru2 dn otak..!! Maka sedutlah nafas sedalam2nya setiap hari sekurang2nya 10 kali.. Cara meditasi ialah menyedut udara dn menahannya selama mungkin dgn menongkat lidah pd langit2 sambil membaca doa ini..

 

3: Daun2 hijau dn bukit bukau jika dipandang sambil memuji kehebatan si Pencipta sudah dikira ibadah, malah ia penawar kepada sakit darah tinggi dn stress.

 

4: Otak juga sakit dn lemah jika dipaksa bertahun2 kerana tekanan dan banyak berfikir.. Hanya dgn gembira dn ketenangan boleh merawat otak menyihatkan jiwa. Inilah ubatnya.. Kajian sy buat ini kepada ibu sy sendiri dn beberapa kenalan terdekat..

 

5: Menyenangi hutan, bukit, bunga, tumbuhan ,binatang, merupakan ibadah dn mencetuskan Love hormon yg dihasilkan oleh badan sendiri. Latih minda dgn mengalihkan perhatian dn kesenangan kepada perkara tadi boleh merangsang Luv Hormon sehingga menyihatkan dn memudakan badan.

 

Keindahan remang senja yg cantik mencetuskan rindu dn perasaan yg indah.

Keindahan remang senja yg cantik mencetuskan rindu dn perasaan yg indah.

6: Sinar matahari dibawah jam 9.30am mengandungi Vit E yg memberikan kekuatan tulang dan kulit. Itulah paling terbaik pd badan. Sbb itu ramai kawan2 sy yg sakit sleep disk (sakit tulang belakang disebabkan duduk terlalu lama / kurang bergerak atau mengangkat terlalu berat)..

 

7: Memanjat atau mendaki bukit menjadikan paru2 sgt kuat, membuang toksin pd badan, stamina yg bagus, menguatkan otot kaki dn mencantikkan bentuk perut supaya x besar boyak dn bentuk betis yg kencang..

 

Rumah kg stail Terengganu. Macam ni sy bina diatas puncak yg tinggi. InshaAllah.

Rumah kg stail Terengganu. Macam ni sy bina diatas puncak yg tinggi. InshaAllah.

8: Sy menghidupkan nostalgia dn mencipta sejarah zaman kanak2 perempuan melayu (yg sy x dapat lalui zaman muda sy dulu).. Suasana alam semulajdi, rumah kampung, dapur kayu, lagu2 lama tahun 80an membuatkan sy rasa muda kembali..

 

9: Sy tahu sy tua maka sy menyuntik semangat utk hidup gembira dn lebih bermakna supaya dgn kegembiraan tu sy terus mencuba menyiapkan bekalan mati. Dgn cara ini juga ia akan mengawal hormon2 tertentu dn kesihatan lebih baik..

 

Perkongsian cara hidup sy ini amat sy yakin utk mendapatkan usia yg sihat. Stop mencintai kebendaan dn mengejar dunia..!!

12789791_870304006426343_1484594017_oNilai bahagia sebenarnya bukan pd kebendaan dn duit.. Sy nampak jelas “hidup aman tanpa tekanan.. rasa cukup, buat benda baik yg Allah suka dn jgn buat dosa” ┬áitu adalah kunci utama bahagia.

Sy bukan makan suplemen semata2 untk maintain sihat dn segar.. Cara berfikir, kecergasan, pemakanan dan doa itu yg sy amalkan.. Usia semakin tua semua jadi lemah dn kesedihan akan menghantui hidup kerana kurang ilmu, cara bergaul, paling penting cara kita mengalih minda, ekonomi, masalah keluarga, stress berlebihan, penyakit sehingga hilang nikmat hidup..

Melatih minda dn bersedia dgn kelanjutan usia sgt2 penting. Berbuat dosa sebenarnya merupakan bala dn merosakan diri kita sendiri. Bergaul dgn org yg baik2 juga salah 1 asbab kelapangan hidup..

Maka x salah kalau sy katakan pd diri sy sebenarnya kita lah yg menzalimi diri sendiri.. (X bersiap sedia)

Bagi sy x terlambat bagi semua org jika mahu menjaga dn memperbaharui sel.. Mendekatkan diri kepada alam akan membuatkan sy merasakan macam aura indah dn segar masuk dalam badan ni..

Amalan sy buat ni percuma x perlu duit tetapi sgt bernilai cuma ramai org x sedar.. Ia penting utk daya tahan diri..

12810414_870304013093009_521692110_oKerana “Daya tahan diri ialah sistem mekanisma yg terdapat dlm badan kita supaya tisu2 badan dn organ berfungsi secara optimum, dengan ini ia akan membantu membaiki sel2 yg rosak dan digantikan dgn sel2 baru supaya badan kita kekal muda dn segar..”

Masa muda badan semua bagus kerana sistem pemulihan badan efisen.. Makin tua semua lemah, paling menyedihkan sgt ramai kini org yg diusia baru 40an daya tahan badan semakin lemah & sgt uzur..

Semuanya salah diri kita yg ambik mudah dn x percaya pd alam, senaman dn cara pemakanan yg baik..

Makanan segera macam burger, nugget, sosej, jeruk2 buahan kering atau basah, air gas, Air bertenaga macam red bull, livita tu semua racun dn punca segala kerosakan badan.. Asap kereta, kilang, minyak wangi.. Hidup kita dikelilingi racun..!!

Sbb tu “Penuaan terlalu awal dn penyakit punca kematian sgt dekat”..

 

 

Comments

  1. Yusniwati says

    Assalamualaikum Pn. Rozita..saya nak tanya, rasa royal V yg terbaru ni mmg ada perubahan ke..sbb botol royal v yg pertama sy beli ada rase sedikit ber gas..yg botol kedua ni takde pula rasa sedikit gas tu..mohon pencerahan..terima kasih Pn. Rozita :-)

  2. mia says

    assalamualaikum bonda

    saya sgt sukakan produk bonda putik telaga dara…bila pakai rasa sgt bersih dan rasa sgt yakin sebab ada tea trea oil..produk ini bagus tapi boleh tak bonda fomulasikan formula baru yang lebih cooling(rasa segar) dan lebih berbau harum(bukan harum pewangi sintetik)

    juga produk bonda pinky roses lipbalm juga sgt membantu merawat bibir kering.tapi saya punya patah lah mungkin sbb panas tersimpan dalam handbag?saya pernah beli bermacam2 jenis lipbalm malah jenama mahal seperti kiehls juga sudah saya cuba,ternyata hanya gimik perniagaan sahaja produk tidak berkesan langsung mungkin

    saya sgt mengagumi keikhlasan dan dedikasi bonda untuk menghasilkan produk yg berkualiti bukan sekadar iklan jual produk gimmick sahaja…

    saya ingin mencadangkan sebagai mengikut arus semasa..bonda melantik duta produk dikalangan selebriti atau celebrity blogger atau hijabista yang boleh membantu menaikkan lagi penjenamaan brand puan.maklumlah dizaman sekarang busines kene ikut “trend” sesuai dgn lifestyle masyarakat.dan carilah brand ambassador yang akan aktif involve mempromote brand ini di media sosial bukan jenis yang hanya sibuk suka selfie sahaja

    • says

      mia,

      yg sy kasihi, senyum dn bahagia sekali komen mia pd bonda..
      Bukan bonda x berjualan banyak atau melantik duta, tapi bonda niaga jamu Ratu Malaya ni suka2 mendekati penguna..Untung x banyak, bonda mengisi masa lapang..Bond ax fikir dunia dah Nak oii..Bonda nak lebh pada belajar je..Masa bonda x banyak dah…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *