Resipi Lasagna…

Bahan layer sos daging

  • 1Bawang putih
  • Bawang merah
  • Serbuk cili
  • Minyak masak menumis
  • Daging kisar sendiri atau ramly 1 bungkus
  • Cendawan jenis tebal
  • Oregano
  • Mix herb ( cari kat kedai kek banyak)
  • Black pepper
  • Chilli powder ( sebab nak pedas sikit)
  • Garam
  • Buah tomato

Cara masak sos layer dagingnya..

52

•Tumis bawang agak garing . Masukan rebusan daging kisar bersama airnya  anggaran dalam 1 cwn..Jangan banyak air, lagi pekat kental lagi bagus kalau buat lasagna..pendapat sy yg x pakar ni…

Nota : 
Boleh juga masa tumis ni masukan  terus daging dan letak air sampai daging tu masak betul..

Sy ada 2 cara , biasanya saya akan rebus daging asing dengan api perlahan supaya manis air daging akan keluar , masakan lebih sedap..Tujuan lain mudah mencairkan daging beku malah lebih baik daripada defrost..!! Masa rebus tu air jangan letak banyak..Letak sikit2..Tujuannya untuk lebih yakin daging masak sempurna dan cepat masa masak buat sos nanti ..Tujuan lain supaya zat sayuran tidak hilang..Bila lebih masak xda zat kita makan hampas je..

7

68• Masuk sos tomato puri dan serbuk cili ( Sebuk cili lebih baik dari cili blender rasa kuah ni tau..!! )..

Agak sebati masukan pula oregano dan mix herbs..Haa part bahan herba ni penting , rasa kuah sgt sedap..Agak2  je anda nak letak banyak mana..Sy cadangkan dalam 2 sudu besar..!!..(Part ni jangan masak lama..)

11• Terus masukan cendawan, kacau sampai agak separa masak, tuangkan last bawang dan tomato chopper. Tak perlu masak sgt ( Sy potong mengunakan mesin chopper letrik ..jika anda xda , mesin potong dadu).

• Masukan Seasoning jika suka ,  garam, black pepper, secukul rasa..

10Nota : Sos daging ni boleh makan dengan spaghetti so terhasillah spaghtti bolognese. Senang kan…Kala111u nak buat sos spaghetti kena banyak airnya..

Nak sedap lagi kalau nak buat kuah spaghetti sy akan letak meat ball masa rebusan step awal tadi campur dgn daging cincang..dan masa last kuah sy akan campur dgn keju cheddar..Lebih lemak sangat sedap…Ha ha ha sy bagi 1 resipi ni dapat 2 menu..jap lagi ada dapat extra 2 lagi menu..Jom scroll…

Bahan layer sos putih.

  • 5 sudu besar mentega
  • 5 sudu besar tepung gandum
  • 1 cawan fresh milk / full cream/ uht semua pon boleh
  • Chedder cheese or cheesedale
  • White pepper
  • Garam

912

 13

Nota : Part tepung dan semua bahan diatas terpulang pada anda nak letak banyak mana..Yg sy bagi tu panduan je..

Cara nak masak sos putih.

16

  1. Gaul susu bersama tepung gandum kacau sebati..
  2. Cairkan butter/mentega dan masukan campur susu dgn tepung tadi dalam periuk.Kalau pekat sangat boleh tambah susu lagi atau air saja pun boleh..Cairnya macam kita buat adunan pan cake atau lempeng..
  3. Masukan cheedar cheese atau letak 3 keping cheesedale.( Boleh gak masuk ke2nya..balancekan dgn keperluan anda ..
  4. Last Seasoning dengan white pepper .. garam kacau..dan tutup api.

Nota : Sos putih ni boleh guna untuk buat macaroni cheese, and semua resepi pasta yg nak campur dengan sos cheese…kalau nak sedap lagi letak sea food.. Udang dan sotong..Caranya ialah rebus sea food dulu dan masukan rebusan tu masa masuk step tepung dgn susu.. Jom teruskan buat lasagna..

Kepingan lasagna 
Tip menarik supaya lasagna sedap dan lebih kenyal…

Kotak ni tulis oven ready..walaupn tulis oven ready. Tapi kena  masak sekejap dalam 3minit, bagi dia lembut..Masukan 3 keping dlm air sedang mengelegak dan toskan sekejap je .. .Masa susun jangan bertimpa2 nanti melekat susah nak kopek masa susun buat lapisan lasagna..4 14Susunlah sekeping2 dlm talam..Buatlah sampai habis.,.lepas ni kita dah start nak buat lapisan lasagna

Cara nak lapis lasagna.

18

1. First layer susun kepingan lasagna 
2. 2nd layer, letak sos daging..Jgn nipis sangat,  dalam 1/2 in tebal minima. .
3. 3rd layer, letak sos putih..sampai tutup penuh atas..x perlu tebal sgt..janji rata 

232220

4. Seterusnya ikutlah step first and final mesti sos putih..Last sos putih tebal x pa..
5. Layer yg last tu tabur dengan mozarella cheese. Nak sedap tabur banyak cheese!!

28

Masuk dalam oven 180C untuk 30 minit. .Bakar sampai permukaan atas kelihatan perang..Kalau nak makan panas lepas masak pun boleh,  cuma potongannya x cantik masuk keluarkan..26

Kalau nak jamu kawan2..Biarkan dalam 6 jam atau semalaman..Esoknya panas kan dgn microwave ..potong dan sendukan dari bawah..potongan sgt cantik dan menarik sekali dan kita boleh lihat lapisan2 yg kita semalam ..Sexy …haa jangan x ingat masa makan..Utk org x aktif jgn makan banyak ..Gemuk cepat ni…

2930

kerap2 makan lasagna,lepas 3 bulan terus bergulung lidah fasih orang putih… haha selamat mencuba dan perhatikan saiz badan anda lepas ni..

 

Comments

    • says

      Cik Aisya:Ehhh sy senang sekali..sy tulis ni mmg nak kongsi..cik masak tau..dn berkongsi 2 perkara kebaikan ni sy kira sedekah juga agaknya..sy niat mmg nak dikongsikan..Terimaksih juga sudi baca blog sy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *