Terakhir di Korea..

Esoknya Jumaat 12hb Jun 2015.. Kami akan balik menaiki Van.. Jam 7.30am waktu Korea kami bertolak ke Airport..180 Won bersamaan RM630 duit kita tambang van.. Mahalkan..?? Kami terpaksa naik van atas nasihat pihak hotel kerana kalau naik train takut lambat sebab beg kami banyak dn banyak kali transit..

Tengok seluar anak dn cucu sy sama.. Macam janji.. Kami beli murah masa kat London.. Ni kami bergerak 2 family mengakhiri travel kami..

Tengok seluar anak dn cucu sy sama.. Macam janji.. Kami beli murah masa kat London.. Ni kami bergerak 2 family mengakhiri travel kami..

Sebelumnya pd hari khamis kami banyak menghabiskan masa berjalan kaki meronda kawasan sekitar hotel saja tanpa menaiki train.. Sepanjang disana kami hanya sekali saja makan direstoran utk menjimatkan kos perbelanjaan disini.. (balik Msia sy turun 2kg walaupun makan banyak disana sbb banyak jalan agaknya..)

Cucu sy posing menayangkan kasut baru kat nenek.. Pandai budak 2 ni.. pilih kasut bukan Maknya pilih.. PILIH SENDIRI NI..

Cucu sy posing menayangkan kasut baru kat nenek.. Pandai budak 2 ni.. pilih kasut bukan Maknya pilih.. PILIH SENDIRI NI..

Kawasan ni antara paling menarik sy lawati masa last day tu..

Kawasan ni antara paling menarik sy lawati masa last day tu..

Sebenarnya jika bersama agen mmg banyak wang yg dibelanjakan.. Bukan salah agen tp kos tanggungan yg akan dikeluarkan agen juga mahal.. Seperti menanggung kos van, makan tengahari dn dinner atau mungkin membayar mana2 kos tiket memasuki mana2 tempat lawatan sangat mahal..

Terasa rendah diri dn insaf sy bermusafir kali ni kerana sy x ada duit nak belanja banyak.. Sy bawa dalam RM6500 je (tukar duit won Korea).. Standby duit RM dalam RM 2,000 utk tukar disana kalau x cukup.. Kami x shopping banyak pun tetapi apa yg habis duit sebenarnya minuman dan makanan kecil/ringan yg anak 2 kami makan tu yg menyebabkan habis banyak duit..

Bab makan ni sy x sampai hati nak sekat.. Minuman, beli telur, buah, roti, snack itu yg banyak duit habis sebenarnya.. Kalau dah anak2 mereka tau minta je dan seronok bila dapat makan.. Mmg x sampai hati lah nak berjimat cuma bila bab makan besar melibatkan bfast lunch dinner kalau nak makan wajib masak sendiri.. Itu lah yg mampu dijimatkan..

Ni salah 1 Mall bawah tanah..

Ni salah 1 Mall bawah tanah..

Berbeza sgt rasanya perasaan sy kalau melancong ke Surabaya atau Hatnyai.. Selesa sgt kerana sy boleh makan dn beli apa sj yg sy suka tanpa berkira2.. Sy luahkan dgn Yati “Mak rasa miskin sgt T sbb nak beli takut xda duit.. Masa kat kedai macam kita x dilayan atau kita keluar macam tu je sbb kita x beli apa2 kan..”…

Sy pesan kat diri sy hidup ni jangan perasan kita paling kaya atau paling bagus.. Ada masa kita paling miskin dn paling hina walaupun dalam situasi kita sedang hidup ‘berada’… Contohnya macam sekaranglah… ha ha ha.. Hakikatnya apa sja kita miliki kat dunia ni bila2 masa Allah boleh ambik haknya dn kita x tau asbabnya.. Allah tarik x bagi reminder…

Bila insaf sy senyum dn sepanjang jalan sy istighfar banyak2 sambil cari keampunan Allah.. Yati menjawab “Alah Mak Yati dh biasa macam tu kita hidup ni nak seronok2 je dn buat apa kita mampu je mak.” Lega hati ni lepas Yati bercakap..

Ni mall baeah tanah lebih moden..

Ni mall baeah tanah lebih moden..

Ketawa kami.. Negro tayang spentot merah belang..

Ketawa kami.. Negro tayang spentot merah belang..

Yati beli beg anak sekolah dn beg utknya.. Anak2 lah paling seronok.. Anak2 melihat casing hp unik2 betul.. Itu pun x berbaloi harganya 33won bersamaan RM115.. Mmg x beli lah hanya tengok2 je nampaknya.. Mmg sgt banyak pilihan dn xda macam tu pun kat Msia..

Sama je macam kat KL.. Harga nampak murah.. Nampak jer tau.. Mahalnya makkkkk aiii..!!

Sama je macam kat KL.. Harga nampak murah.. Nampak jer tau.. Mahalnya makkkkk aiii..!!

 

 

 

 

 

Kami masuk 2 underground market.. Yg lama dn yg baru.. Disini menjual barangan fancy korea dn kulit.. Sekalipun kami berjalan selama 5 ke 6 jam sehari tanpa membeli banyak barang, bagi sy kalau dh sampai ke negara org tu kena jalan juga, walau penat macam mana pun sbb niat nak tengok negara org kan..!!..

Kami keluar jam 1pm redup x panas hari ni tp jam 4 jer anak2 kecil kami keletihan minta balik ke hotel.. Anak remaja sy menjaga ke 2 anak kecil tu sementara sy berjalan lagi mencari cili api dn sayuran.. Subhanallah susah betul komunikasi disini..

Ni ler rupa baju2 yg dijual kat market bawah tanah tu.. sy x damood ambik gambar sbb x happy.. he..he..

Ni ler rupa baju2 yg dijual kat market bawah tanah tu.. sy x da mood ambik gambar sbb x happy.. he..he..

Sy bertanyakan beberapa org dimana kedai menjual sayuran dn buahan.. xda org yg faham english..Last sorang perempuan boleh sikit berbahasa english dn menuliskan nota dlm bahasa korea dn bahasa english.. “Semata2 nak cari lokasi Lemon mart.. Katanya 15 minit jika berjalan kaki dari sini..”..

15 minit apa.. punya jauh 30 minit pergi jer belum balik semata2 nak masak stail di rumah.. Sy dapat membeli cendawan, buahan, brokoli utk masak lunch, dinner dn esok bfast sebelum balik.. Sy berjaya masak sepanjang trip kali ni.. Masa pergi beg sy yg sarat dgn makanan tu beratnya 27kg.. Masa balik x sampai 20kg pun… Sy anggap ini percutian terakhir sy ke Korea dn x akan ke sana lagi..

Susah betul nk cari kedai jual ikan sayur ni.. Kat mall besar ada jual tp kena naik train.. lg susah..

Susah betul nk cari kedai jual ikan sayur ni.. Kat mall besar ada jual tp kena naik train.. lg susah..

Esok sabtu dn ahad sy ada event JRM dn malam isnin tu sy buat tazkirah di rumah.. Kan kita nak sambut Ramadhan.. Dunia kita nikmati dan akhirat kita kena rebut dgn tekun.. Allah bagi platform kat sy dgn kesihatan, rezeki.. Banyak sgt nikmat yg x terkira banyaknya.. Sekian tulisan sy dri South Korea..

Comments

  1. Norliza binti Ibrahim says

    Salam…
    Ada persamaan …tak sampai hati nak sekat bab makan.
    Puan Rozita, nak joran semula(batang pancing)…ayat yg selalu puan sebut…beri pancing. Tapi dah lama lost contact…
    (Moment : selalu dpt call dari puan. Time tu nama puan selalu disebut dlm buku motivasi. Saya jadi reporter tak bertauliah. Buat aduan, puan nama puan disebut lagi)

    Ada ilmu yg saya kutip dari blog ni.Tq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *