Tips Mengandung dn Melahirkan : Part 2

Jam 2am tanda2 sakit melahirkan makin ketara, masa tu sy di kampung Palong 7, sy sendirian balik kampung, ha ha degil drive sendiri dalam keadaan sarat.. “Alamak masa ni lah nak mengada xkan nak bersalin pulak tengah malam.. satu hal nak gerak Mak sy ke atau x ni dah 1 perkara lagi menyusahkan Mak”..

Mak sy sejak awal risau sy mengandung katanya tua sangat.. ha ha ha sy senang brgurau, dan sy jawab ejekan mak sy tu “malu tapi mau namanya ni Mak.. dh mengandung mak, ada juga bapaknya pun”. Mmg sy jenis terima positif kalau kena dgn fakta.. Adik sy menyahut “Baru betul mak Pengasas Sendayu Tinggi subur diusia emas”…

Senyum je lah x kan nak meraung mak mengusik, ada betulnya Mak cakap. Masa sakit tu tersenyum sendiri dlm hati x nak gerak Mak, tapi menghormati dia sebagai ibu tetap kena dahulukan.. Pelan2 sy memegang kaki mak yg sedang tido “Mak nak tanya, misi sini ada ke malam2.. boleh ke panggil kalau kecemasan”..

Mak bangun mengelabah (sy x suka mak susah hati). “Napa Ta ko nak bersalin ke.. Ya Allah macam mana ni.. Dah lah jauh hospital.. ko tahan x.. Dah tau sarat ko balik sini sorang2 kenapa.” Sy biarkan Mak bebel.. biar dah reda baru sy akan menyampuk..

“Mak sy rasa rengat jer.. bukan nak bersalin pun sekadar bertanya jer… Tanda pun xda.. Mana tau angin sbb salah makan ke,  kalau ada misi cek senang. Sy just nak tau.. Kalau dah buka berapa cm senang kita plan suruh Saiful ambik atau sy terus hospital sini jer.. Kalau mak gelabah sy jadi takut.. Kan Mak kata sy Tua sangat, jadi org tua kena cooooolllll”.. Sy mengusik mak supaya dia tenang..

Mak call misi kampung, elok jer tiba misi ke rumah kecoh 1 klinik lah esok siangnya runggut hati menahan malunya ya rabbi, he he kalau sy org biasa xmalu sgt sbb xda org x kenal.. Mesti Nurse tu cakap “Sy cek Pengasas Sendayu Tinggi nak bersalin”..

Malu x malu sy menahan kena tenang2, relax dlm hati x sape tau.. “Puan dah buka 2 cm ni… Elok lah ke hospital sbb takut cepat lagi bukaannya..”.. Mak makin gelabah nak mencari siapa boleh hantar sy hospital terdekat. Sy kata x perlu lebih baik sy call suami cepat je dia drive kemari, masa dia on the way menjemput sy sampai terlanggar kucing x sempat elak sbb nak cepat..

Jam 5am suami sy datang dn terus kami ke Damansara Specialist, Nurse menyambut sy terus cek lengkap utk mengetahui kedudukan bayi..“Puan dh 3 cm ni”.. Sy rasa sakit makin kuat dn sy mendengar nurse menghubungi Dr Maziah..

“Puan Rozita, Dr Maziah suruh tahan supaya Pn x bersalin hari ni, dn kami cuba suntik Puan supaya x melahirkan sbb baby paru2nya x kuat berat baby pun masih x cukup ni.. Nanti  jam 10am Dr Maziah dtg lawat Puan. Masa tu dia akan bagi keputusan samada Puan kena melahirkan juga hari ni atau tidak”..

Sy disuntik sebagai penahan bukaan pelvik, rasa sakit sy makin kuat, nurse panik kerana ubat x jalan.. Ini tips yg sangat baik masa sakit bersalin, pengalaman ni sy try masa sy bersalin Nur Ain Sufiah yg kini berusia 10 tahun. Jarak Nur Ain dgn anak sebelumnya 11 tahun..!!

Sy sgt terkejut kerana Tips yg sy amalkan ni Masya Allah sangat berkesan sakit berkurangan 70% dari anak2 sebelumnya…!!

Kalau dulu sy bersalin sakitnya paling sekejap 10 ke 12 jam. Anak2 sy sebelumnya sakit tanpa tanda atau darah yg banyak seperti meletup pecah bunyinya. Kembar darah sangat sakit. Kalau bersalin kembar air x sakit itu sy dengar dri kawan2 .

Pembaca yg dikasihi, ni antara tips berguna sebagai panduan dn apa sy tulis ni mmg sahih berlaku pd anak2 dn pengalaman atas diri sy sendiri. Kini sy turunkan pada anak dan menantu sy..

 

1 : Cara elak kembar darah

Jangan minum air batu dan air tebu masa mengandung. Salah 1 sebab kembar darah.

2 : Punca anak hitam

Arwah ayah sy ni bagus sgt orgnya, sy x percaya apa yg dikatakannya dn biarlah hitam pun sy nak kaji lah betul ke kebenarannya. Kata Abah “Ita jangan makan jantung, pisang dn air kopi masa mengandung nanti anak hitam”… Dalam hati sy errmm mitos jer Abah ni.. Apa saja kita makan jadi darah dn hampas /najis buang je lah.. Sy putih mesti anak sy putih..

Hazeem masa kecil nakal sangat berjahit dahi, dagu dn tangan patah..

Hazeem masa kecil sangat nakal berjahit dahi, dagu dn tangan patah..

Antara anak yg sy kaji ialah Arwah Noor Aini (kelabu) dan Aiman Hazeem yg kini berusia 20 tahun.. Hitam melekat warna kulit Hazeem he he.. Orang x kan percaya dia anak sy.. Masa lahir putih melepak, sgt comel. Makin besar makin gelap “Black Matte Color”.. Tp Hazeem manis sekali budi bahasanya.. Awek cina, europe kagum kehenseman kulit Hazeem “exotic” semua cair kalau dengan dia.. he he he.. (perasan semua anak sy kalau dipuji ni)

 

3 : Punca anak putih

Anak sy paling putih Kri yg sy namakan Anten, Amani, Yati, Azizah, Ain.. (Ikut turutan sape super putih).. Masa mengandung Anten sy paling banyak minum air kelapa tua, katanya senang bersalin dan anak lahir bersih.. Yg lain2 sy minum sikit saja.. Tapi sy elakan jantung pisang kegemaran sy tu dn kopi..

Yati, Nur Azizah dn Hazeem.. Gambar ni cerah sangat tp Ajim paling hitam matte color gitu.. he he..

Yati, Nur Azizah dn Hazeem.. Gambar ni cerah sangat tp Ajim paling hitam matte color gitu.. he he..

Anten sangat putih, tinggi 6′ 1 in sangat tinggi, Ramai yg sangka dia orang Iran bila dia besar.. (Susah sy didik dia ni x dengar kata dan perasan dia paling hensem,  agaknya banyak minum air kelapa tu lah kot).. Masa kecik kulitnya kemerahan. Kelemahan air kelapa ialah daya otak kurang bagus (Semua ibu tahu sikap anaknya, Apa pun semua hidup mati urusan dn rahsia Allah yg lebih mengetahui takdir semua manusia. Sy sebagai ibu mendoakan agar Allah memberikan dia rahmat berupa keampunan, kesedaran dgn limpahan Taufik & Hidayah)..

 

Tips senang bersalin sambungan cerita tadi..

1: SY BUKA YASIN DARI HP DN MENDENGARNYA.. Yasin sangat baik dibacakan semasa sakit bersalin.. Kalau sy hafal yasin mesti sy membacanya (sayangnya sy x hafal).. Memadai sy mengikuti bacaannya dan fokus pd bacaan yasin utk melupakan sakit bersalin.

Sakit ni berpunca dri otak, kalau ingat sakit mmg akan sangat sakit lagi jadinya. Sy bayangkan yg indah2, Allah bagi pahala besar wanita yg bersalin, anak yg comel dn sihat. Sy bayangkan perkara 2 yg mengembirakan sy.. (Kalau sy bayangkan gunting, jarum, dan saat bayi keluar mmg sy akan lebih sakit.. so jangan ingat pasal ni.)

2 : Bila sakit nurse akan suruh deep breathing, sy x buat sgt.. Sy rasa menghisap gula2 berangin lebih melegakan disaat sakit myb urat2 dibawah lidah menjadi sensitif sehingga melegakan ke otak..!!..

Kurma Ajwa

Kurma Ajwa

Kurma Maryam

Kurma Maryam

 

 

 

 

 

3 : Sebelum sakit bersalin semakin kuat sy cari makanan yg kuat supaya membina tenaga utk meneran. Lepas tu sy ambil kurma ajwa 3 biji atau kurma maryam  sy niat dalam hati “Ya Allah permudahkan sy bersalin sebagaimana mudahnya maryam melahirkan..” (kebetulan kurma2 ni mmg nak sy suapkan buat pertama kalinya ke mulut bayi nanti. So bawa extra lah utk sy makan).. Sy yakin bab ni “Doa dn niat senjata mukmin dn Allah mendengar permintaan hambanya..”

4 : Seminggu sebelum bersalin sebenarnya sy memohon maaf pd suami, ibu dn seluruh keluarga terdekat.. Masa sakit sy ulang lagi pd suami sy dn sy minta dia mendoakan sy mudah bersalin.

lau hau la wallahasbunallah

5 : Masa sakit sy zikirkan “La hau la wala quwata illa billahil aliyil azim & Hasbunallah wanikmal wakil nikmal maula wanikman nasir”..

6 : Air selusor sy minum mengadap kiblat, baca ikut tertib Ber Bismillah, Fatehah, Selawat dn doalah… dn sapu menurun ke bawah niat mudah selaju kilat anak keluar.. (jangan minum masa bukaan 2 ke 4 cm).

Doa selusuh, doa pemudah bersalin.

Doa Selusuh, doa pemudah bersalin.

Sebaiknya Air selusor dibuat oleh suami kata Arwah Abah sy ia lebh berkesan. Tak perlu minta dgn uztz sebenarnya dan kebetulan suami sy pengamal perubatan islam  ini juga yg diajarkan olehnya pd wanita2 yg minta air selusor.. Pertama Al-Fatihah, Surah Al-Hasyr ayat 21-24 diikuti selawat Syifa’ dan Doa Selusuh (doa pemudah bersalin.) Bukaan 5cm baru minum air selusoh ya Puan-Puan..!!

7 : Jangan teran selagi xda rasa meneran.. Ia sangat bahaya pd lantai pelvik selepas bersalin nanti. Kalau bidan kampung mereka akan ikat perut dn menolak perut ibu supaya bayi kebawah dengan harapan bayi mudah keluar.. CARA INI SANGAT TIDAK BAGUS..

8 : Buka kaki dengan lebar, lentikkan punggung sehingga tulang tonkeng mencecah lantai. Saat meneran jangan angkat punggung. Ia akan menyebabkan koyak besar atau tulang kecil tongkeng teralih..  Bila tulang tongkeng teralih ibu akan sakit sehingga x boleh duduk dan urutlah dgn bidan macam mana pun x kan baik..!!.

Sy mengalami tulang tongkeng teralih, cara rawatannya bukan dengan bidan kampung.. (Jika Puan ada masalah Boleh Pm sy atau emel sy nanti sy balas)

 

Sambungan story melahirkan Amani..

Sakit sy makin menjadi, sy x dapat tahan terus panggil nurse cek “Nurse doktor lambat lagi ke.. x kan nak bersalin nak ikut ofc hour kot.. tolong cek cm dh berapa”.. Sy menahan sakit yg menjadi semakin kuat dn sy rasa ubat tu x brkesan. Bayi semakin keras terasa nak keluar.. Nurse panik dn terus call doktor di Klinik “Dr ubat x lh stopkan dh buka 5cm.”..

Nurse semakin sibuk menyediakan alat2 dan sy diberi pilihan nak gas, suntikan kurangkan sakit atau nak suntik epidural sampai xrasa sakit sampai masa melahirkan nanti. (sy x kan ambik epidural sengsara seumur hidup nak buat apa. Badan nak pakai lama. Xkan x tahan sakit bersalin, sebelum ni elok je pun xda epidural. kalau bedah tu lain cerita lah)

Selepas 30 minit Dr Maziah naik dan memberikan salam pd sy sambil memakai sarung tangan utk melihat berapa bukaan..

“Nurse ready, cepat anak nak keluar dah.. Cepatnya dri 5cm dan 10cm dalam masa 30 minit.. Ready Rozita ya, ikut arahan sy..”.. Bergegas nurse dgn doktor memisahkan katil utk memudahkan Dr menyambut bayi.

Alhamdulilah hanya 2 kali teran anak sy lahir seberat 2.75kg.. Esok next tulisan sy cerita lagi kesan lecithin E punca anak teruk akzema.

Sy akan teruskan story pengalaman sy ttg sikap semasa hamil mempengaruhi sikap anak bila dia besar nanti.. Myb jika anda suka sila komen, kalau x banyak permintaan sy x tulis lagi ..

Berbanyak2 terima kasih kerana komen para pembaca semua, kerana komen itu membuatkan sy senang sekali menulisnya.. Meskipun ilmu x sy ni x  sebagus mana, sebagai org tua tetap suka menasihat kaum hawa sbb sy prihatin..

 

Comments

  1. atika says

    nak sy nak baca lg pengalaman puan. mula2 baca tajuk ingatkan tips nk mengandung(memandangkan dah 3tahun sy menunggu).rupanya tips semasa pregnant. baca jugak lah sebab seronok membacanya. teruskan menulis. sy percaya ramai sbnrnye mmbaca penulisan puan.

  2. Radiah Ismail says

    Sambung ya Puan. Banyak ilmu bermanfaat untuk generasi akan datang.
    Semoga pahala ilmu dari Puan terus mengalir. Aaminnn Yaa Mujib

  3. Shuhadah says

    Kongsi lagi puan. Seronok saya baca. Saya ibu muda umur 24 anak baru dua. Teringin nak tambah anak lagi.

    • says

      Puan Syuhadah,
      Sebenarnya ada banyak tips , dlm pantang , jaga peranakan sy x sempat nak tulis puan, sibuk sgt..sekarang sy ada nak siapkan sikit lagi ttg jaga makan dlm unsur kehidupan sy sdg buat

  4. Feenaz says

    Teruskan menulis puan seronok saya membacanya.
    Selepas gugur 2tahun lalu sy berusaha untuk anak ke2 tapi belum ada rezeki lagi.
    Harap puan tinggalkan email,mungkin ada produk jamu ratu malaya yg sesuai utk saya.

  5. salwani says

    Puan, tulis lah lagi..sya hamil 10 minggu sekarang, suka baca tentang petua2 semasa hamil.
    Kalau ada masa, update tentang dugaan Nooraini jugak ya.

  6. tinie says

    Alhamdulillah, seronok sgt baca tulisan kak Ita. Bnyk ilmu yg sy perolehi yg tlh dan akn kak ita tulis dan kongsikan. smoga Allah sentiasa merahmati hidup akk dan diberikan kesihatan yg baik utk terus berkongsi ilmu yg bermenafaat. In Sha Allah.

  7. Maz says

    Assalamualaikum…
    Seronok sy baca kisah bonda..teringin sgt nk pregnant lagi…sekadar berkongsi cerita saya, berjaya pregnant kali pertama selepas 4thn berkawin..alhamdulillah berjaya juga dpt bb setelah mcm2 usaha. Kali ke 2 pregnant thn 2013 selepas 3 thn melahirkan anak pertama. Namun,Allah pinjamkan seketika sahaja..Allah swt meminjam kan anak dlm kandungan selama 8bulan…kemudia dia kembali kepada Maha Pencipta pd usia 8bulan dlm kandungan..sudah 3 thn berlalu tp sy belum berjaya hamil lagi…
    Keinginan yang tinggi tetapi rasa takut akan berulang lagi….takut…mungkin saya belum bersedia…tapi hasrat mmembuak- buak…

    • says

      Puan Maz, ada org nak anak Allah lambat bagi sbb nak uji, org x nak sampai sibuk nak membuang. .cuam tips sy kalau nak mengandung makan brokoli banyak dn taugeh yg buat sendiri tu..kalau produk RV dn D Folia tu mudah juga hamil ramai org dh makan komen sennag hamil itu antara tips sy

  8. Rohanah says

    Assalamualaikum Puan Rozita… Seronok saya baca ttg pengalaman dan tips berguna yg puan bg…. Ia satu info yg sgt berguna mana la tau kot2 nanti pd usia dah 40 ke atas termengandung lg bole la dijadikan panduan….. Walaupun skrg saya dah ada anak 5 (2org perempuan no.1 dan 2, 3org anak lelaki) dan tgh ambil perancang buat pertama kali sbb anak ke-5 lahir x cukup bln kerana saya kena darah tinggi buat emergency czer. Mana la tau kot2 diberi rezeki lg sbb saya teringin nak anak perempuan sorang lg…..sambung la lg kisah dan pengalaman puan….ya

  9. Sakinah says

    Bonda..teruskan menulis..seronok dpt ilmu baru..moga ilmu2 yg bonda tulis dapat menjadi saham akhirat utk bonda.. Aminn ya Allah..

  10. nurul says

    assalamualaiku,

    puan terima kasih d atas tips yg berguna..sy rasa sy mengalami tulang tongkeng teralih, boleh puan bantu sy..terima kasih.

    • says

      Puan Nurul,
      Puan pandai senaman kegel..?? Sebelum tu Puan kena jumpa dr Pakai wanita dia akan cek melalui saluran Miss V , doktor akan tekan dgn jari kawasan tonkeng dr dlm missv, jika sahih sakit baru betul tongkeng teralih, lepas tu dr akan suruh pergi belajar dgn physio therapy..

  11. julia says

    Teruskan menulis kisah dan pengalaman Puan Rozita..seronok saya membaca nya..walaupun saya bukan seorang ibu setakat ini(mudah2an satu hari nanti ada rezeki untuk menjadi ibu juga.amin YRA)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *