Travel Sendiri ke Turki kali ke2 : Part 1

Travel sorang dgn mood berbeza. Baju kulit ni sy beli masa ke Turki bersama famili tahun 2012.. cantik kan pemandangannya dri atas.

Travel sorang dgn mood berbeza. Baju kulit ni sy beli masa ke Turki bersama famili tahun 2012.. cantik kan pemandangannya dri atas.

Turki musafir sendiri yg x dirancang. Bertolak dri rumah jam 9.30malam pd 21hb Disember 2015.. Dn berlepas jam 2pagi terus ke Abu Dhabi.. (1st time naik plane ni.. Bagus sgt service krewnya, besar lebih selesa dri MAS, mewah pulak tu.. Dengan Budget RM4300.. X expect dapat semewah ini)..

Cukup puas hati kredit pd Amar Travel. Co ni Sigh punya tp di Turki kami dipandu oleh Muslim Tour Guide Muzaffar namanya (ada pHD belajar di Italy. Banyak sgt informasi yg diberikan service yg terbaik semua ttg sejarah Turki yg sgt detail)..

Macam atas kapas dn prop yg salju..

Macam atas kapas dn prop yg salju..

Biasanya kalau hujung tahun ni sy akan merancang awal utk berpermergian dgn family.. Masa ni sy berkumpul dgn anak2 cucu sekurang2nya 10 ke 30 org semuanya. Pastinya memerlukan budget yg besar.. Sbb tu setahun sekali x leh berkali2..

Kebetulan anak sy SPM yg melibatkan masa yg agak lama tahun ni maka kami x bergathering lah tahun ni (melancong bersama keluarga..)

Kali ni sy sorang jer utk mencabar diri sendiri dan mencari jawapan ttg kehidupan yg sy pilih. Mulanya sy rasa janggal kerana sebelum ni ke mana sja sy akan bersama family dn suami disebelah menemani.. Canggung juga bila diperhatikan org.. Tp ini pilihan sy maka sy cover lah rasa kekok tu..

Air dibawah tu panas dn mengadungi kalsium tinggi. Bagus rawat kulit..

Air dibawah tu panas dn mengadungi kalsium tinggi. Bagus rawat kulit..

Meskipun pergi sendiri ada agen dn team lain yg boleh sy follow. Maka sy x sesat dalam musafir sy.. Sy kena peka dn belajar dri kelalaian sy sebelum ni.. Yg penting niat mesti baik2, ada duit, tahu bercakap english sikit.. boleh membaca sure selamat punya..

Sebelum sy pergi sy banyak berbincang dgn guru ttg beberapa perkara selain istikarah, zikir yg sy kena amalkan Allah akan bagi jawaban tu. Hanya Allah tahu rahsia dn ujianNya pd sy..

Perjalanan ke destinasi.. Suhu sejuk yg merosakkan kulit. sampai luka dn pecah.. akibat suhu -5..

Perjalanan ke destinasi.. Suhu sejuk yg merosakkan kulit. sampai luka dn pecah.. akibat suhu -5..

Sebanyak2 sy berkias,  seperti pengemis di dalam lautan nikmat kekayaan.. Bahawa kasih sayang Allah maha luas yg x terperi nikmatnya buat sy “Carilah kasih sayang dn perhatian Allah bukan cinta dan kasih sayang manusia. Dunia ni xda pun yg pasti kecuali Tua dan Mati”…

Baru sy sedar matahari sgt bermakna saat kesejukan. ha ha ha..

Baru sy sedar matahari sgt bermakna saat kesejukan. ha ha ha..

Sy sukakan keamanan, pencapaian diri, keluarga, ugama, keduniaan. Sukar sebenarnya nak mendapatkan semua ni (sy faham Allah x beri semua ni pd kita sbb ini dunia).. bila x dapat sy rasa sakit, pendam kecewa dan mahu mengasingkan diri dri semua yg menyakitkan sy..

Sy minta jawaban tu dri Allah sesungguhnya Allah hebat mengatur sy supaya sy lihat dn fikir..

 

Fatin sangat ceria orangnya.. Penghibur betul dia ni.. Kami di Kapodokya Hotel Double Tree.. Sejuk..

Fatin sangat ceria orangnya.. Penghibur betul dia ni.. Kami di Kapodokya Hotel Double Tree.. Sejuk..

Dalam van welfie.. Berat2 dan tebal baju kami..

Dalam van welfie.. Berat2 dan tebal baju kami..

Seronok betul sebelum naik belon panas sbb x tau suhu sesejuk mana..

Seronok betul sebelum naik belon panas sbb x tau suhu sesejuk mana..

Sementara menunggu, update FB semua orang termasuk sy.. kandid ni..

Sementara menunggu, update FB semua orang termasuk sy.. kandid ni..

Berat baju ni 5kg.. dah 10 tahun baju tebal ni, beli kat Switzerland..

Berat baju ni 5kg.. dah 10 tahun baju tebal ni, beli kat Switzerland.. Sampai je terus pose.. jakun tengok salji..

Ballon ni sangat2 besar.. Batyangkan van sebelah ni dgn balon berapa kali ganda. Bakul kecil muat 20 orang je.

Ballon ni sangat2 besar.. Bayangkan van sebelah ni dgn balon berapa kali ganda. Bakul kecil muat 20 orang je.

Kena panjat rupanya.. Alamak rotan jer ke bakulnya.. orangnya berat2.. jatuh mampus..

Kena panjat rupanya.. Alamak rotan jer ke bakulnya.. orangnya berat2.. jatuh mampus..

Lawakkk..

Lawakkk..

Suhu -5.. Sejuk sampai kulit merekah dn pecah.. Sakit kebas lepas naik belon ni.. Sy nak try tp gayat yg teramat..

Suhu -5.. Sejuk sampai kulit merekah dn pecah.. Sakit kebas lepas naik belon ni.. Sy nak try tp gayat yg teramat..

RM800 duit M'sia, berbaloi merasa sekali seumur hidup.. Pengalaman macam mimpi.. Menyeronokkan sekali..

RM800 duit M’sia, berbaloi merasa sekali seumur hidup.. Pengalaman macam mimpi.. Menyeronokkan sekali..

Menyorok bila dah tinggi.. lagi2 masa masuk dalam awan.. Bahaya sgt sbb katanya boleh berlanggar antara belon lain sbb x nampak..

Menyorok bila dah tinggi.. lagi2 masa masuk dalam awan.. Bahaya sgt sbb katanya boleh berlanggar antara belon lain sbb x nampak..

Sangat indah pemandangan dri atas.. Dri jam 6.00am kami melihat matahri terbit dgn suhu teramat sejuk..

Sangat indah pemandangan dri atas.. Dri jam 6.00am kami melihat matahri terbit dgn suhu teramat sejuk..

Kawan sy ambik gambar pakai go pro.. Sy menyorok masa ni.. Sejuk dn gayat ketakutan..

Kawan sy ambik gambar pakai go pro.. Sy menyorok masa ni.. Sejuk dn gayat ketakutan..

Pilot baju merah ni haa.. org Turki yg expert katanya.. Sy tetap takut kalau jatuh mmg xda cara nak selamatkan diri.. xda sebarang jaket parasuit ni.. Mati katak..

Pilot baju merah ni haa.. org Turki yg expert katanya.. Sy tetap takut kalau jatuh mmg xda cara nak selamatkan diri.. xda sebarang jaket parasuit ni.. Mati katak..

Sy jadi bahan ketawa dn usikan kawan2..

Sy jadi bahan ketawa dn usikan kawan2..

Semasa nak turun pilot tu jatuhkan tali.. Org kat bawah tarik.. Tali tu ditambat pd jeep yg ada flatform.. Utk landing.. Bukan ni bukan landing di tanah..!!

Semasa nak turun pilot tu jatuhkan tali.. Org kat bawah tarik.. Tali tu ditambat pd jeep yg ada flatform.. Utk landing.. Bukan ni bukan landing di tanah..!!

Pokok2 kecil diselimuti salji.. Keindahan Turki ialah sejarah Islam dn bentuk geografinya..

Pokok2 kecil diselimuti salji.. Keindahan Turki ialah sejarah Islam dn bentuk geografinya..

Muka terkincit masing2..

Muka terkincit masing2..

Faisal.. Anak kawan sy.. sy suka sgt anak ni.. Baik dn soleh.. Sentiasa berwudhuk dn mengaji Quran. Mudahan anak2 remaja sy sebaik dia. Jeles anak sebaik dia..

Faisal.. Anak kawan sy.. sy suka sgt anak ni.. Baik dn soleh.. Sentiasa berwudhuk dn mengaji Quran. Mudahan anak2 remaja sy sebaik dia. Jeles anak sebaik dia..

Hebatnya Allah menciptakan bumi dgn berbagai musim.. Berbagai manusia dn ragamnya.. Allah amat bijaksana dn sgt penyabar.. itu sy merasakan disana..

Hebatnya Allah menciptakan bumi dgn berbagai musim.. Berbagai manusia dn ragamnya.. Allah amat bijaksana dn sgt penyabar.. itu sy merasakan disana..

Hilang gayat selfie kejap.. Kami turun sekejap jjer supaya dekat dgn gunung2.. SAMBIL MEMERHATIKAN DRI ATAS INDAHNYA CIPTAAN ALLAH..

Hilang gayat selfie kejap.. Kami turun sekejap jjer supaya dekat dgn gunung2.. SAMBIL MEMERHATIKAN DRI ATAS INDAHNYA CIPTAAN ALLAH..

Sy kagum melihat rumput.. bumi mcm lukisan.. So ni sy abadikan pose maut kat sini.. Haa sejuk macam lena rendam dlm ais..

Sy kagum melihat rumput.. bumi mcm lukisan.. So ni sy abadikan pose maut kat sini.. Haa sejuk macam lena rendam dlm ais..

 

 

 

Cuba lihat belakang sy belon yg kempis ditanah.. tp bakulkami naik landing atas jeep..

Cuba lihat belakang sy belon yg kempis ditanah.. tp bakulkami naik landing atas jeep..

Menanti sijil.. sy x tunggu berlari ke van..

Menanti sijil.. sy x tunggu berlari ke van..

Sy ambil gambar dri atas. Under ground CITY.. yg sepi hening sekali..

Sy ambil gambar dri atas. Under ground CITY.. yg sepi hening sekali..

Begini rupa pokok kena selimut salji..

Begini rupa pokok kena selimut salji..

Sy x suka keju.. Berbagai jenis keju dn jeruk stail Turki lerr.. Azab sy yg tekak melayu..

Sy x suka keju.. Berbagai jenis keju dn jeruk stail Turki lerr.. Azab sy yg tekak melayu..

Wanita ni masyer buat karpet.. Mata org Turki juga berubah2 warnnya ikut musim.. Subhanallah mengejutkan sy.. Sy nak berubah mata pakai konteks lens.. he he he..

Wanita ni masyer buat karpet.. Mata org Turki juga berubah2 warnnya ikut musim.. Subhanallah mengejutkan sy.. Sy nak berubah mata pakai konteks lens.. he he he..

Ni lorong masuk.. Kena bayar tiket ni..

Ni lorong masuk.. Kena bayar tiket ni..

Sy di dlm under ground city. Mereka mengikis gunung ini dijadikan tempat tinggal.. Bintang ternakan, makanan dn keselamatan mereka..

Sy di dlm under ground city. Mereka mengikis gunung ini dijadikan tempat tinggal.. Bintang ternakan, makanan dn keselamatan mereka..

Sempitnya ruang ni hidup dalam gelap.. hanya lilin dan banyak lubang2 utk membunuh musuh yg masuk dlm gua..

Sempitnya ruang ni hidup dalam gelap.. hanya lilin dan banyak lubang2 utk membunuh musuh yg masuk dlm gua..

Kalau musim sejuk akan panas dlm gua ni.. Musim panas ia akan sejuk.. Allah sayang setiap hambanya kan.. Tp kita x sedar.. "Nikmat apa lagi yg hendak engkau dusta"..

Kalau musim sejuk akan panas dlm gua ni.. Musim panas ia akan sejuk.. Allah sayang setiap hambanya kan.. Tp kita x sedar.. “Nikmat apa lagi yg hendak engkau dusta”..

Kehidupan kita sgt lebih baik dri mereka.. tp kita ttp x bahagia dn aman.. Kenapa? "Sbb x tau menghargai nikmat saat dn masa yg Allah kurniakan.."

Kehidupan kita sgt lebih baik dri mereka.. tp kita ttp x bahagia dn aman.. Kenapa? “Sbb x tau menghargai nikmat saat dn masa yg Allah kurniakan..”

Mereka boleh hidup dlm 3 ke 5 bulan kerana batu2 ni mengandungi oksigen selama tempoh tu.. Kalau lebih ia akan meluap berair dri celah2 batu..

Mereka boleh hidup dlm 3 ke 5 bulan kerana batu2 ni mengandungi oksigen selama tempoh tu.. Kalau lebih ia akan meluap berair dri celah2 batu..

Ni anak2 menjual air delima dn buah oren.. Ni cara perahnya.. Secawan kecil 5 lira.. Sedap buah delima asli tp kalau bnyk minum susah buang air besar sbb kelat dn kulit delima tu pahitkan..!!

Ni anak2 menjual air delima dn buah oren.. Ni cara perahnya.. Secawan kecil 5 lira.. Sedap buah delima asli tp kalau bnyk minum susah buang air besar sbb kelat dn kulit delima tu pahitkan..!!

Sy nk hijrah hari ni ke Istanbul.. Keru ni mengingkan sy dan ahli kwluarga sy.. Rindu dn sy amat syg ahli keluarga sy. Kali ni sy sorang2.. Muhasabah diri..

Sy nk hijrah hari ni ke Istanbul.. Keru ni mengingkan sy dan ahli kwluarga sy.. Rindu dn sy amat syg ahli keluarga sy. Kali ni sy sorang2.. Muhasabah diri..

Fatin ni kawan sy. he he remaja dn nenek.. Baik dn ceria sgt budak ni..

Fatin ni kawan sy. he he remaja dn nenek.. Baik dn ceria sgt budak ni..

Dalam bas.. Muka dn kulit yg sakit.. Separuh tapak tangan losyen dn minyak sy lumurkan pulihkan kulit..

Dalam bas.. Muka dn kulit yg sakit.. Separuh tapak tangan losyen dn minyak sy lumurkan pulihkan kulit..

Ambil gambar dr dalam bas sepanjang perjalanan.. Awan memutih dgn salji gunung memutih..

Ambil gambar dr dalam bas sepanjang perjalanan.. Awan memutih dgn salji gunung memutih..

Kawasan industri..

Kawasan industri..

Kawasan industri..

Kawasan industri..

Pekan kecil yg sunyi sepi.. Kawasan perumahan walaupun tengahari masih berkabus.. Setiap rumah keluar asap di serombong..

Pekan kecil yg sunyi sepi.. Kawasan perumahan walaupun tengahari masih berkabus.. Setiap rumah keluar asap di serombong..

Berhenti makan..

Berhenti makan..

Musium askar dari pandangan jauh..

Musium askar dari pandangan jauh..

Askar ni kawat lucu bagi kami.. dia angkat kaki sampai paras dada.. ha ha.. KAWAN2 BERKAWAT GAK MENCUBA.. HA HA.. TERBARAI KETAWA.. SAKIT OOOO..

Askar ni kawat lucu bagi kami.. dia angkat kaki sampai paras dada.. ha ha.. KAWAN2 BERKAWAT GAK MENCUBA.. HA HA.. TERBARAI KETAWA.. SAKIT OOOO..

Saja je pose main2.. berkibas jaket kulit 5kg berat ni.. beli  tahun 2005, jaket lama..

Saja je pose main2.. berkibas jaket kulit 5kg berat ni.. beli tahun 2005, jaket lama..

Dalam musium.. Cenderamata dn gambar2 kenal Mustaffa Kamal Artartuk..

Dalam musium.. Cenderamata dn gambar2 kenal Mustaffa Kamal Artartuk..

MUSTAFA KAMAL ARTARTUK.. SERAM MUKA DIA..

MUSTAFA KAMAL ARTARTUK.. SERAM MUKA DIA..

Dalam musium..

Dalam musium..

Lorong di dlm musium..

Lorong di dlm musium..

Gadis Turki menjual beras (12 Lira Sekila = RM36)

Gadis Turki menjual beras (12 Lira Sekila = RM36)

Berhenti ke tandas sambil melihat kedai2 di bandar Turki..

Berhenti ke tandas sambil melihat kedai2 di bandar Turki..

Turki, lebah dn sarangnya dimkn sekali, cuba tengok ni..

Turki, lebah dn sarangnya dimkn sekali, cuba tengok ni..

Keju ke keju, makanan asas orang Turki.. Cuba tengok ni..

Keju ke keju, makanan asas orang Turki.. Cuba tengok ni..

Banyaknya labu..!!

Banyaknya labu..!!

Gambar supermarket dipekas kecil..

Gambar supermarket dipekas kecil..

Dekat highway, dah sampai Istanbul..

Dekat highway, dah sampai Istanbul..

Masjid..

Masjid..

Umi keluarga moden.. Koperat.. Anak2nya di US dn Australia.. Yg tahfiz je ada kat M'sia bertemu di Turki..

Umi keluarga moden dn koperat.. Anak2nya di US dn Australia.. Yg tahfiz je ada kat M’sia bertemu di Turki..

Natural fabrik, pembekal barangan kulit untuk jenama Gucci, Prada dn mcm2 lagi..

Natural fabrik, pembekal barangan kulit untuk jenama Gucci, Prada dn mcm2 lagi..

Model menggayakan baju2 kot..

Model menggayakan baju2 kot..

Masa fashion show di fabrik kulit..

Masa fashion show di fabrik kulit..

Ermm nak diskaun punya pasal. Sy turutkan maenjadi model sekejap..

Ermm nak diskaun punya pasal. Sy turutkan menjadi model sekejap..

grand bazar mencari turkish delight..

grand bazar mencari turkish delight..

Lampu unik buatan orang Turki..

Lampu unik buatan orang Turki..

Turkish delight sangat mahal.. ( 1 kilo 80 - 120 Lira = RM240 - RM360)

Turkish delight sangat mahal.. ( 1 kilo 80 – 120 Lira = RM240 – RM360)

Menaiki cruise.. (x ingat apa nama tempat ni)..

Menaiki cruise.. (x ingat apa nama tempat ni)..

Jabatan pemisah yg pertama antara Asia & Europe di Turki..

Jabatan pemisah yg pertama antara Asia & Europe di Turki..

Kos rumah yang sgt mahal.. X semua org mampu membeli rumah di kawasan ni..

Kos rumah yang sgt mahal.. X semua org mampu membeli rumah di kawasan ni..

Selama 2 jam berada di dlm cruise (2 tingkat) melihat bangunan yg indah dn Universiti..

Selama 2 jam berada di dlm cruise (2 tingkat) melihat bangunan yg indah dn Universiti..

Menikmati waktu sendirian.. menjauhkan diri dgn org lain yg bersama keluarga mereka. Sy tetap ingat keluarga sy kerana kami pernah bersama2 ke mari..

Menikmati waktu sendirian.. menjauhkan diri dgn org lain yg bersama keluarga mereka. Sy tetap ingat keluarga sy kerana kami pernah bersama2 ke mari..

Sebenarnya yg join ni semua golongan professional dn koperat.. tp best sbb mereka Islamic.. Rina dn Fatin baik2 sgt menemani sy selalu.. Kami atas boat..

Sebenarnya yg join ni semua golongan professional dn koperat.. tp best sbb mereka Islamic.. Rina dn Fatin baik2 sgt menemani sy selalu.. Kami atas boat..

Laut marmara makan seafood. Sedap ikan sini.. Semua ni gambar dr kawan2 sy.

Laut marmara makan seafood. Sedap ikan sini.. Semua ni gambar dr kawan2 sy.

Ni Hotel PALING MENGUJAKAN.. Windhm Romantik 6 star.. But lonely hapy hapy hour.. He he..

Ni Hotel PALING MENGUJAKAN.. Windhm Romantik 6 star.. But lonely hapy hapy hour.. He he..

Jadual yg penuh dan kepenatan.. Membahagiakan..

Jadual yg penuh dan kepenatan.. Membahagiakan..

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *