Travel Sendiri ke Turki kali ke2 : Part 2

Sarapan sy.. Roti ni bergulung. Bakar dlm ada keju. Turki style.. x kenyang lerr..

Sarapan sy.. Roti ni bergulung. Bakar dlm ada keju. Turki style.. x kenyang lerr..

Turki musafir sendiri yg x dirancang. Bertolak dri rumah jam 9.30malam pd 21hb Disember 2015.. Dn berlepas jam 2pagi terus ke Abu Dhabi.. (1st time naik plane ni.. Bagus sgt service krewnya, besar lebih selesa dri MAS, mewah pulak tu..Dengan Budget RM4300.. X expect dapat semewah ini)..

Kami menuju ke Haja Sofya.. Spelling salah sebutan betul kot.. ha ha..

Kami menuju ke Haja Sofya.. Spelling salah sebutan betul kot.. ha ha..

Cukup puas hati kredit pd Amar Travel. Co ni Sigh punya tp di Turki kami dipandu oleh Muslim Tour Guide Muzaffar namanya (ada pHD belajar di Italy. Banyak sgt informasi yg diberikan service yg terbaik semua ttg sejarah Turki yg sgt detail)..

Biasanya kalau hujung tahun ni sy akan merancang awal utk berpermergian dgn family.. Masa ni sy berkumpul dgn anak2 cucu sekurang2nya 10 ke 30 org semuanya. Pastinya memerlukan budget yg besar.. Sbb tu setahun sekali x leh berkali2..

Ini Antara bangunan sejarah yg hebat. yg sy paling suka seni bina dalaman nya. Kata tour guide Turki ni asalnya org Greek.. Sangat tinggi tersergam.. Church dn masjid di zaman ortodok, mereka solat bersam dn org Islam dn Kristian boleh kahwin sebelumnya..

Ini Antara bangunan sejarah yg hebat. yg sy paling suka seni bina dalaman nya. Kata tour guide Turki ni asalnya org Greek.. Sangat tinggi tersergam.. Church dn masjid di zaman ortodok, mereka solat bersama dn org Islam dn Kristian boleh kahwin sebelumnya..

Kebetulan anak sy SPM yg melibatkan masa yg agak lama tahun ni maka kami x bergathering lah tahun ni (melancong bersama keluarga..)

Kali ni sy sorang jer utk mencabar diri sendiri dan mencari jawapan ttg kehidupan yg sy pilih. Mulanya sy rasa janggal kerana sebelum ni ke mana sja sy akan bersama family dn suami disebelah menemani.. Canggung juga bila diperhatikan org.. Tp ini pilihan sy maka sy cover lah rasa kekok tu..

Meskipun pergi sendiri ada agen dn team lain yg boleh sy follow. Maka sy x sesat dalam musafir sy.. Sy kena peka dn belajar dri kelalaian sy sebelum ni..Yg penting niat mesti baik2, ada duit, tahu bercakap english sikit.. boleh membaca sure selamat punya..

Sebelum sy pergi sy banyak berbincang dgn guru ttg beberapa perkara selain istikarah, zikir yg sy kena amalkan Allah akan bagi jawaban tu. Hanya Allah tahu rahsia dn ujianNya pd sy..

masuk ruang utama shj sy sudah merasa kagum..

masuk ruang utama shj sy sudah merasa kagum..

Sebanyak2 sy berkias,  seperti pengemis di dalam lautan nikmat kekayaan.. Bahawa kasih sayang Allah maha luas yg x terperi nikmatnya buat sy “Carilah kasih sayang dn perhatian Allah bukan cinta dan kasih sayang manusia. Dunia ni xda pun yg pasti kecuali Tua dan Mati”…

Setiap sudut mengkagumkan seni binanya..

Setiap sudut mengkagumkan seni binanya..

Sy sukakan keamanan, pencapaian diri, keluarga, ugama, keduniaan. Sukar sebenarnya nak mendapatkan semua ni (sy faham Allah x beri semua ni pd kita sbb ini dunia).. bila x dapat sy rasa sakit, pendam kecewa dan mahu mengasingkan diri dri semua yg menyakitkan sy..

Sy minta jawaban tu dri Allah sesungguhnya Allah hebat mengatur sy supaya sy lihat dn fikir..

 

 

Teringat sy Masjid Nabawi.. Tapi di dalam sini lebih cantik seni binanya..

Teringat sy Masjid Nabawi.. Tapi di dalam sini lebih cantik seni binanya..

Bangunan tak luas tp tinggi tersergam.. Nampak sgt sni Europe dn Turki..

Bangunan tak luas tp tinggi tersergam.. Nampak sgt sni Europe dn Turki..

Cuba lihat di belakang sy kalimah Allah tu ialah mimbar yg ada unsur seni bina kristian..

Cuba lihat di belakang sy kalimah Allah tu ialah mimbar yg ada unsur seni bina kristian..

Tinggikan mimbar mereka.. tu yg dekat kalimah Allah..

Tinggikan mimbar mereka.. tu yg dekat kalimah Allah..

Sy masuk keruangan lain.. dn sini ada tempat kuda nak naik.. mcm rem..

Sy masuk keruangan lain.. dn sini ada tempat kuda nak naik.. mcm rem..

Mar2 dn lukisan tile yg hebat kepakaran Turkish..

Mar2 dn lukisan tile yg hebat kepakaran Turkish..

Polis bantu ambik gambar ni.. Lihat ni ada gambar2 kristian pd sudut2..

Polis bantu ambik gambar ni.. Lihat ni ada gambar2 kristian pd sudut tu..

 

Perhatikan ada cahaya dlm pondok tu.. Sultan x solat dgn rakyat, dia akan solat sendiri dlm pondok berukir tu..

Perhatikan ada cahaya dlm pondok tu.. Sultan x solat dgn rakyat, dia akan solat sendiri dlm pondok berukir tu..

MasyaAllah ini tempat berwudhuk depan Haja Sofya..

MasyaAllah ini tempat berwudhuk depan Haja Sofya..

Nak ke tanda pun unik deko tamannya.. sy sempatkan panjat atas batu2 ni..

Nak ke tandas pun unik deko tamannya.. sy sempatkan panjat atas batu2 ni..

Ni tempat lawatan yg sama.. sy pernah dtg dgn family sy dulu.. Bersih dn teramat ramai pelancong, kebanyakkan dri Europe lahh..

Ni tempat lawatan yg sama.. sy pernah dtg dgn family sy dulu.. Bersih dn teramat ramai pelancong, kebanyakkan dri Europe lahh..

Ni tongkat Nabi Allah Musa.. Yg terbelah jadi 2 tu..

Ni tongkat Nabi Allah Musa.. Yg terbelah jadi 2 tu..

Tapak kaki Rasulullah SAW di sebelah kiri tu (anda zoom lah).. Polis ramai sgt.. untung sy dapat curi2 ambik gambar.. Kalau dirampas atau dipenjarakan itulah risiko yg bakal sy terima..

Tapak kaki Rasulullah SAW di sebelah kiri tu (anda zoom lah).. Polis ramai sgt.. untung sy dapat curi2 ambik gambar.. Kalau dirampas atau dipenjarakan itulah risiko yg bakal sy terima..

Pancur emas Kaabah disimpan di muzium ni..

Pancur emas Kaabah disimpan di muzium ni..

Sy dpt melihatnya Pancur Emas dari pandangan dekat.. ni depannya..

Sy dpt melihatnya Pancur Emas dari pandangan dekat.. ni depannya..

Serban dn barangan Sultan (nama sultan sy lupa).. Semasa Kegemilangan Islam di sana..

Serban dn barangan Sultan (nama sultan sy lupa).. Semasa Kegemilangan Islam di sana..

Peninggalan paling berharga.. Dijaga rapi mahupun keselamatan rambut, janggut dan tapak kaki Rasulullah SAW..

Peninggalan paling berharga.. Dijaga rapi mahupun keselamatan rambut, janggut dan tapak kaki Rasulullah SAW..

Ni ialah kunci Kaabah.. Emas semuanya..

Ni ialah kunci Kaabah.. Emas semuanya..

Pedang pun ukir.. Adoii emas pulak tu..

Pedang pun ukir.. Adoii emas pulak tu..

Hajar Aswad disalut emas.. Di simpan di sini..

Hajar Aswad disalut emas.. Di simpan di sini..

Quran zaman dulu besar separuh dr saiz badan sy.. Sesuai utk sy yg rabun dekat.. ha ha x da nak jual kee??

Quran zaman dulu besar separuh dr saiz badan sy.. Sesuai utk sy yg rabun dekat.. ha ha x da nak jual kee??

Ni ha.. Dalam bekas mentol tu lah janggut Rasulullah SAW. Sy kena perhatikan perlahan2 baru nampak.

Ni ha.. Dalam bekas mentol tu lah janggut Rasulullah SAW. Sy kena perhatikan perlahan2 baru nampak.

Janggut Rasulullah SAW.. Ada dalam kaca tu.. Kecil sgt dalam 3-4 helaijer.. Kalau direndam sy nk jer minum airnya..

Janggut Rasulullah SAW.. Ada dalam kaca tu.. Kecil sgt dalam 3-4 helaijer.. Kalau direndam sy nk jer minum airnya..

Ni ialah kotak SAIDATINA FATIMA.

Ni ialah kotak SAIDATINA FATIMA.

Baju Saidatina Fatimah dri masa nikah sampai kawin.. Koyak tampal seribu.. Rasulullah SAW dn Saiditina Fatimah tinggi disisi Allah SWT.. Takut akan hisab Allah..

Baju Saidatina Fatimah dri masa nikah sampai kawin.. Koyak tampal seribu.. Rasulullah SAW dn Saiditina Fatimah tinggi disisi Allah SWT.. Takut akan hisab Allah..

Sy dah mula posing berani.. Sy nak anda bezakan saiz anjing dgb bdn sy.. Sgt besar anjing kat Turki kan..!!

Sy dah mula posing berani.. Sy nak anda bezakan saiz anjing dgb bdn sy.. Sgt besar anjing kat Turki kan..!!

Dulu bunga tulip ni kami dtg lebih cantik.. Bunga ni kurang sikit serinya..

Dulu bunga tulip ni kami dtg lebih cantik.. Bunga ni kurang sikit serinya..

Sy turun ke bawah melihat bazaar Turki dn utk lunch..

Sy turun ke bawah melihat bazaar Turki dn utk lunch..

Kami berwuduk di Masjid Biru.. Takut sgt dgn air.. Sejuk yg xda taranya..

Kami berwuduk di Masjid Biru.. Takut sgt dgn air.. Sejuk yg xda taranya..

Matahari sgt bererti bagi sy..

Matahari sgt bererti bagi sy..

Selepas solat zohor.. Sedap2 suara imam mereka.. Dan masjid sgt2 banyak. Kalau jamek tu masjik.. Masjid tu surau kat Turki ni.. Ni kat Blue Mosque..

Selepas solat zohor.. Sedap2 suara imam mereka.. Dan masjid sgt2 banyak. Kalau jamek tu masjik.. Masjid tu surau kat Turki ni.. Ni kat Blue Mosque..

X makeup nak gak selfie.. x lawa x makeup.. he he sakit punya pasal, redha..

X makeup nak gak selfie.. x lawa x makeup.. he he sakit punya pasal, redha..

Ni dalam grand bazaar.. Banyak jual Turkish Delight..

Ni dalam grand bazaar.. Banyak jual Turkish Delight..

Bangunan lama mereka x goyang dn x rosak akibat bencana alama.. Tahan dn sgt megah..

Bangunan lama mereka x goyang dn x rosak akibat bencana alama.. Tahan dn sgt megah..

Kak Hajjah Noorati.. Wanita solehah yg banyak kata2 hikmah utk sy dalaminya.. Sepanjang di sini Allah anugerahkan sy akak dlm pencarian jawaban yg sy cari..

Kak Hajjah Noorati.. Wanita solehah yg banyak kata2 hikmah utk sy dalaminya.. Sepanjang di sini Allah anugerahkan sy akak dlm pencarian jawaban yg sy cari..

Mr Law dh masuk Islam, Pakar Geology.. Belakang tu ayah Rina, Pakar Saham..

Mr Law dh masuk Islam, Pakar Geology.. Belakang tu ayah Rina, Pakar Saham..

Fatin bersama ayahnya Tuan Dino.. Ketua Polis Mantin..

Fatin bersama ayahnya Tuan Dino.. Ketua Polis Mantin..

Mereka x nak kita bergambar. Boleh bergambar kena bayar 50 Lira.. Ni kostume pengantin tradisional Turki. Ni dia tak perasan Kak Hajjah ambik gambar..

Mereka x nak kita bergambar. Boleh bergambar kena bayar 50 Lira.. Ni kostume pengantin tradisional Turki. Ni dia tak perasan Kak Hajjah ambik gambar..

Dari kanan : Fauziah, Rina, Fatin, Kak Hajjah..

Dari kanan : Fauziah, Rina, Fatin, Kak Hajjah..

Ni kecik je dlm 10inci dapur gas dn tong gas..

Ni kecik je dlm 10inci dapur gas dn tong gas..

Tarmus comel 4inci.. Memanaskan badan dn sgt berbaloi.. Murah je ni RM10. Beli kat Langkawi..

Tarmus comel 4inci.. Memanaskan badan dn sgt berbaloi.. Murah je ni RM10. Beli kat Langkawi..

Ini wajib, International Charger.. Harga dekat RM200..

Ini wajib, International Charger.. Harga dekat RM200..

Ha ha.. Losyen ni menyelamatkan kulit muka sy yg sakit. sekali sapu kat muka separuh tapak tangan dgn bnyknya.. Baru kurang sakit.. Iklim sana merosakkan muka..

Ha ha.. Losyen ni menyelamatkan kulit muka sy yg sakit. sekali sapu kat muka separuh tapak tangan dgn bnyknya.. Baru kurang sakit.. Iklim sana merosakkan muka..

Gini caranya sy sumbat periuk dn alat2 masak letak kat tengah2 lipatan kain supaya scan tak nmpk dn x pecah.. Siap bawa tin gas.. kelasss kan..??

Gini caranya sy sumbat periuk dn alat2 masak letak kat tengah2 lipatan kain supaya scan tak nmpk dn x pecah.. Siap bawa tin gas.. kelasss kan..??

Lepas tu tutup dgn baju2 tabl.. mmg x nampak masa scan.

Lepas tu tutup dgn baju2 tebal.. mmg x nampak masa scan.

Ni ada 2 beg.. Pouch utk sepanjang negara org, jgn pakai handbag bnyk pencuri expert potong beg.. Pki pouch paling selamat.. ke-2 beg ni mmg sy suka bawa travel..

Ni ada 2 beg.. Pouch utk sepanjang negara org, jgn pakai handbag bnyk pencuri expert potong beg.. Pki pouch paling selamat.. ke-2 beg ni mmg sy suka bawa travel..

Beg baru beli.. ha ha nantikn next travel beg mewah ni ialah lokasi stok bekalan talian hayat..

Beg baru beli.. ha ha nantikn next travel beg mewah ni ialah lokasi stok bekalan talian hayat..

Bawah bekas nasi ada 4 compartments.. Ikan, sayur, sambal dn nasi. Ada kelas kan.. he he he..

Bawah bekas nasi ada 4 compartments.. Ikan, sayur, sambal dn nasi. Ada kelas kan.. he he he..

Ni cara sy susun barang2 rahsia sy.. hehe.. x malu nak share sbb sy percay ramai org mcm sy gak.. tp kontrol malu sampai merana masa travel buat apa..

Ni cara sy susun barang2 rahsia sy.. hehe.. x malu nak share sbb sy percaya ramai org mcm sy gak.. tp kontrol malu sampai merana masa travel buat apa..

Kicap sakti ada dalam beg Micheal Khors.

Kicap sakti ada dalam beg Micheal Khors.

Berlari nak ambik breakfast.. lambat dah nak naik bas..

Berlari nak ambik breakfast.. lambat dah nak naik bas..

Posting sebelum balik..

Posting sebelum balik..

Kami semua sebelum balik.. Kebanyakkan dri family moden koperat dn Islamic.. Team paling best sy pernah joint.. Suka sgt sbb keakraban yg membahagiakan..

Kami semua sebelum balik.. Kebanyakkan dri family moden koperat dn Islamic.. Team paling best sy pernah join.. Suka sgt sbb keakraban yg membahagiakan..

Keluarga umi yg sgt bahagia meskipun moden dn terpelajar mereka sgt menyantuni org lain.. Anda keluarga yg mewah dgn Mawaddah Warrahmah dn Sakinah..

Keluarga umi yg sgt bahagia meskipun moden dn terpelajar mereka sgt menyantuni org lain.. Anda keluarga yg mewah dgn Mawaddah Warrahmah dn Sakinah..

Ni lah Kak Hajjah yg sy kasihi bersama suaminya..

Ni lah Kak Hajjah yg sy kasihi bersama suaminya..

Rina dn keluarganya.. Ibunya yg baik sekali, seorg Banker..

Rina dn keluarganya.. Ibunya yg baik sekali, seorg Banker..

Keluarga Fatin yg kelakar dn suka bergurau.. Kan Cikgu Adah..

Keluarga Fatin yg kelakar dn suka bergurau.. Kan Cikgu Adah..

Pasangan yg sgt kelakar Mizan dn wifenya.. Sayang sgt dgn mereka yg prihatin..

Pasangan yg sgt kelakar Mizan dn wifenya.. Sayang sgt dgn mereka yg prihatin..

Amboi Abg Law.. Sayangnya kat Ina.. Ni lah Nina yg mcm Mongolia. Sakit pipinya akibat kesejukan.

Amboi Abg Law.. Sayangnya kat Ina.. Ni lah Nina yg mcm Mongolia. Sakit pipinya akibat kesejukan.

Air port Turki sgt2 ramai dn sesak dgn pelancong.. Macam mana tak kaya negara Turki. Air port nya 100 kali ganda dri KLIA..

Air port Turki sgt2 ramai dn sesak dgn pelancong.. Macam mana tak kaya negara Turki. Air port nya 100 kali ganda grand dri KLIA..

Posing sebelum kena panggil.. He he.. hilang nak senyum lepas ni..

Posing sebelum kena panggil.. He he.. hilang nak senyum lepas ni..

Bagasi sy yg berbalut hijau ni, upah balut 40 Lira.. Lebih muatan $75 (RM380).. Stress licin duit sy..

Bagasi sy yg berbalut hijau ni, upah balut 40 Lira.. Lebih muatan $75 (RM380).. Stress licin duit sy..

30.8kg.. Merayu x dilayan, bayar je lah..

30.8kg.. Merayu x dilayan, bayar je lah..

Tour Guide yg baik dr M'sia.. Mahendar Sigh.. dia kata "Sy rindu sama wife.. Sy sakit dia jaga.. Sudah 2 minggu sakit sbb x tahan rindu bini sma dia punya masak.."

Tour Guide yg baik dr M’sia.. Mahendar Sigh.. dia kata “Sy rindu sama wife.. Sy sakit dia jaga.. Sudah 2 minggu sakit sbb x tahan rindu bini sma dia punya masak..”

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *