Trip ke makam Wali Sunan Ampel..

Kami di jamu makanan kebesaran disini..

11082834_694155457374533_989849549_nSelesai ziarah kami dirumah pembantu rumah kami tu.. Kami berjalan menuju ke van… Wowww mencabar semua naik dan turun gunung..Perut kenyang dn merasa melihat suasana kampung dn sungai amat jauh dri kemajuan kota..

Sy  makan kerepek ubi hutan.. Urap..Ikan masin dia crispy sungguh… Tempe panas dn tahu dn gulai sayur… Puasnya makan.. Kami tau mereka org susah walaupun seronok makan sy tetap bayar macam kami makan di restoran…

Beg kulit hand made dari kulit lembu RM 70 jer. Buat isi hp, duit , pasport senang nak travel.

11069851_694155770707835_1339560128_oBoleh dikatakan seluruh Surabaya kami lalui tempat 2 yg special.. dan kini kami mahu ke kota Surabaya… Hotel kami J Marriot.. Sebelum sampai hotel kami singgah  dikedai kulit.. Beli beg.. Murah.. Handmade..

Sy bawa duit shoping x banyak.. Hanya rm3500 je masa tukar tu.. Jangan tukar duit kat Indon.. Rendah..!!..Sy kemana akan tukar kat msia.. Lebih banyak dan tinggi dapatnya.. Kos travel ni boleh di jimatkan lagi kalau cut hotel mewah.. dan masa masuk theme park tu yg mahal.. Kalau kita muka pelancong  lagi mahal.. so kalau ada air muka indon mengaku jelah sebagai indon.. Maka murah lahh.. ( sy x lawak ini betul tau)..

11065194_694155530707859_41127841_oMenjejak kaki ke Hotel mewah 6 star ni..merimaskan ada.. Suka pun ada.. Mereka akan cek betul2.. Sbb pengganas suka bom tempat macam ni..Full book lorrr… Kalau semalam kat Msia dlm rm1000.. Kat sini  dalam rm350 lebih kurang..he he .. Makanan mewah hotel ni..

Pintu masuk taman safari yang unik di Surabaya

 

Esoknya pagi2 kami keluar menuju ke Zoo paling seronok sy pernah  pergi seumur hidup sy… Suasana hutan yg sangat cantik.. Masih kekal hutan gunung yg x tercemar.. Satwa rupanya bermaksud binatang buas..

 

Makan dulu sebelum masuk ke safari

Polis askar indonesia di suruh lawat zoo best kan..

11028906_694155800707832_1959770547_oMasa masuk tu banyak polis askar.. Rupanya kerajaan Indon sponsor mereka masuk zoo.. Ha ha ha kalau askar polis kat Msia xnak masuk zoo..

Haiyoooo zoo sini seronok wajib pergi.. Binatang buas kat sini dilepaskan bebas..Kami dalam kenderaan..Dan sesetengah part kami x boleh berhenti macam gajah dn harimau..

Anak 2 cucu menjerit suka dn takut masa bagi binatang makan dalam kereta… Pengalaman terbaik lah yg sy xkan dapat di Malaysia..

11072225_694183470705065_1665907912_n11081527_694183677371711_1758195166_n11082775_694183314038414_1795635144_n

Dalam banyak jalan di negara Indonesia sy dapati bakso ..Mee ayam rupanya x sama rasanya setiap negeri 2 di Indon… Di Surabaya  mee ayam dn bakso nya x sedap… Kalau di Bali dn Bandung super sedap.. Makanan disini x banyak variasi.. Cukup 6 hari sy dh rasa x lalu nak jamah makanan.. Berbeza dgn di Bali atau Bandung.. Maaf ya mungkin tu pengalaman  sy.. Mana sama pengalaman dn citarasa anda kan..!!

11065595_694156154041130_391899092_o

11065407_694157307374348_2015715486_oKami solat zohor disana dn meneruskan perjalanan ke butik besar menjual jubah.. Oooooo sy bayangkan lawa dn elegan macam jubah2 yg jual kat mekah..Stail Indonesia… Bukan test sy… Bosan menunggu family mencari barang sbb panas x berair cond..

Masjid di kawaswan kuburan wali songho dan sunan ampel..

Arab street menuju ke Makan para wali..

Selesai tu kami jalan lagi jam 6 petang kami sampai  ke kawasan  Mesjid dimana bersemadinya para wali.. Mood damai sekali dan kedengaran keliling  masjid orang mengaji AlQuran dn bersalawat ..

Org berjualan dikiri kanan jalan menjual pakaian..buku agama.. kurma.. buah2an.. dan minuman mewarnai kesibukan dn pengunjung.. Penuh dgn org ramai dn sepanjang  kawasan ni selain masjid..

Tempat air minum dekat kuburan

Makan sunan Ampel

dipenuhi kunir lain juga..

11085702_694156567374422_2022882177_oPihak pengurusan dn kuburan lama dari pelajar 2 di pesantren wali sunan…

Bagi sy apa saja yg halal dn menarik sy nak tengok.. Xda lah dengar je apa org kata.. Sendiri tengok sendiri lihat baru puas hati…

Jam 12 ni sy ke airport nak balik dah..JIKA ANDA NAK BERCUTI MMG INI TEMPAT PALING BEST ..UTK FAMILY..

Comments

  1. lina says

    Bestnya puan sekeluarga dpt tgk negara org sy ni trigin sugguh nak menginap dan mkn d hotel yg cantik dan mewah keinginan ni terasa dari sy mengandung lg skrg ank tu dah brusia 16thn

  2. bahtera kasih says

    smgt dgr cerita puan…dpt juga tgok negara org wlpn x pnah pergi…hehehe…dlu ingtkn kalau melancong luar nagara mahal…hehehhe..rupanya biasa je…xmahal sgt…smoga slmt smpai mlaysia yea puan..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *